Czy mogę sobie od tak zdemontować stół osi Y, inaczej frezarka nie zmieści mi się przez drzwi w warsztacie. Śruba nie wygląda na kulową ale czy uda się ją zamontować nie tracąc na dokładności? Czy może lepiej będzie wykuć nowe drzwi, to nie jest duży problem
wiertarka/ frezarka hauser 2ba demontaż stołu
Czy można zdemontować stół osi y
-
seb_11
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
wiertarka/ frezarka hauser 2ba demontaż stołu
Witam
Czy mogę sobie od tak zdemontować stół osi Y, inaczej frezarka nie zmieści mi się przez drzwi w warsztacie. Śruba nie wygląda na kulową ale czy uda się ją zamontować nie tracąc na dokładności? Czy może lepiej będzie wykuć nowe drzwi, to nie jest duży problem
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: wiertarka/ frezarka hauser 2ba demontaż stołu
Od tak to nie możesz.
Maszyna wygląda na starą, więc jest zapewne na jaskółkach, więc ma mechanizm kasowania luzu, a te potrafią być bardzo różne...
Jeśli po prostu zdemontujesz, to możesz nie być w stanie zmontować...
Natomiast jeśli masz podstawowe informacje o konstrukcji maszyny, to nie powinien być żaden problem i nie warto wymieniać drzwi.
-
seb_11

Nie mam żadnych dokumentów, brakuje tabliczki po której zostały tylko nity. Nazwę modelu mam z porównania wizualnego z filmami i zdjęciami z Internetu. Zrobiłem jeszcze parę zdjęć może coś to komuś podpowie.
-
seb_11

Udało się, wystarczy wykręcić dwie śruby na płaski śrubokręt, przesunąć do oporu na stronę pokrętła i do góry. Wychodzi wszystko razem z śrubą i całym mechanizmem i okazuję się, że do transportu należy zdemontować ten blat żeby uniknąć wygięć i naprężeń śruby.
Zostawiam dla innych zdjęcia może komuś się to przyda, mało tego w Internecie.
Zostawiam dla innych zdjęcia może komuś się to przyda, mało tego w Internecie.