Stukot w przekładni wmw fu 250
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Stukot w przekładni wmw fu 250
Cześć koledzy.
Mam heckerta 250x1000 przerobionego na sprzęt do ostrzenia noży. Używam w tym celu głowicy 125mm 9 płytek korloy apmt 1604. Ostrzenie można porównać do fazowania krawędzi, na 20 stopni. Główka jest skręcona pod kątem 29 stopni.
Obroty-460 obr/min
Vc-180 m/min
Fz-0.1 mm
Na jedno przejście zbieram 3.5mm
I tutaj zastanawia mnie czy przy dużym obciążeniu z frezarki może wydobywać się "łomot"? Dźwięk jest od kiedy posiadam frezarkę czyli już parę miesięcy. Maszyna się nie grzeje, przy upałach które były ostatnimi dniami miała 40 stopni w okolicach główki(ciepło idzie od głowicy która swoje dostaje), z tym że pracuje w cyklu 50/50 po 10 godzin. Nie zaglądałem do przekładni ale wydaje mi się że będą tam koła proste i dźwięk może być spowodowany luzem między zębami. Jeżeli się myślę to proszę o podpowiedź czy mogą być jakieś inne przyczyny.
Dzięki
Mam heckerta 250x1000 przerobionego na sprzęt do ostrzenia noży. Używam w tym celu głowicy 125mm 9 płytek korloy apmt 1604. Ostrzenie można porównać do fazowania krawędzi, na 20 stopni. Główka jest skręcona pod kątem 29 stopni.
Obroty-460 obr/min
Vc-180 m/min
Fz-0.1 mm
Na jedno przejście zbieram 3.5mm
I tutaj zastanawia mnie czy przy dużym obciążeniu z frezarki może wydobywać się "łomot"? Dźwięk jest od kiedy posiadam frezarkę czyli już parę miesięcy. Maszyna się nie grzeje, przy upałach które były ostatnimi dniami miała 40 stopni w okolicach główki(ciepło idzie od głowicy która swoje dostaje), z tym że pracuje w cyklu 50/50 po 10 godzin. Nie zaglądałem do przekładni ale wydaje mi się że będą tam koła proste i dźwięk może być spowodowany luzem między zębami. Jeżeli się myślę to proszę o podpowiedź czy mogą być jakieś inne przyczyny.
Dzięki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Stukot w przekładni wmw fu 250
Mała szerokość obrabiana i luz na zębach wszelkich się odzywa. Sprawdź, czy masz olej w główce, spróbuj skrawania dalej od osi (frez będzie dłużej w materiale) i takie tam.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Główka jest smarowana.
W sumie to brzmi sensownie, bo odległość miedzy zebami wynosi 43 mm, a ostrze idzie w material 23 mm. Wynika z tego że dobrze by było mieć głowicę z większą ilością zębów.
Dorzucam film żeby zobrazować te frezowanie.
https://youtu.be/5pLuih2mkJ4
W sumie to brzmi sensownie, bo odległość miedzy zebami wynosi 43 mm, a ostrze idzie w material 23 mm. Wynika z tego że dobrze by było mieć głowicę z większą ilością zębów.
Dorzucam film żeby zobrazować te frezowanie.
https://youtu.be/5pLuih2mkJ4
Albo mniejsza głowicę. Dobrze jeśli co najmniej dwa ostrza są w materiale.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
Z tą glowica mniejsza jest problem, bo odbija mi promien głowicy na zębie obrabianego elementu. Musiałbym dorzucić trzecia oś, ale tutaj nie mam pinoli a stół muszę mieć zablokowany.
Mam głowicę od 50 do 160 i fakt w tej 160 jest rozstaw płytek największy i łomocze najmocniej. 80mm ma 38 rozstaw i łomocze najmniej. Sam hałas mi nie przeszkadza bo pomieszczenie jest wygłuszone wełną 20cm, ale obawiam się żeby mi trybów nie połamało.
Na filmie słabo słychać ale ciężko rozmawiać obok
Mam głowicę od 50 do 160 i fakt w tej 160 jest rozstaw płytek największy i łomocze najmocniej. 80mm ma 38 rozstaw i łomocze najmniej. Sam hałas mi nie przeszkadza bo pomieszczenie jest wygłuszone wełną 20cm, ale obawiam się żeby mi trybów nie połamało.
Na filmie słabo słychać ale ciężko rozmawiać obok
Można zastosować koło zamachowe na wrzecionie.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
https://youtu.be/B3sOx2JvIyg
Tu słychać lepiej te stukanie
Dodane 1 minuta 54 sekundy:
Tu słychać lepiej te stukanie
Dodane 1 minuta 54 sekundy:
O to jest niezły pomysł musiałbym się pobawić w przeróbkę przy szpilce.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Taka głowiczka 160, to już i tak niezłe koło zamachowe
Możesz jeszcze spróbować ciut wyższych obrotów może po prostu na konkretnym przełożeniu hałasuje bardziej niż na innych, ale nie jest źle.

Możesz jeszcze spróbować ciut wyższych obrotów może po prostu na konkretnym przełożeniu hałasuje bardziej niż na innych, ale nie jest źle.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!