dobór parametrów obróbki

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skoti » 22 lis 2006, 19:08

Panowie dostałem dzisiaj kilka takich tabliczek tzn 5szt jak na zdjęciu wyżej . Nie są one dokładnie takie same bo z firmy Sandvik ale funkcjonalnie to samo . Trzech kolegów wyraziło chęć posiadania takowych . Tzn kol rafglow , berzer i chyba hALOTRON . Wiec dwie pozostały do wzięcia . Zgłaszać sie kto pierwszy ten lepszy :wink: a ta trojka niech potwierdzi czy chcą w ciągu 2 dni tzn do 24 listopada do godziny 19 . Płytka oczywiście za darmochę oczekuje tylko przelewu ze zwrotem kasy za przesyłkę czyli 2zl .

Tagi:

rafglow
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rafglow » 23 lis 2006, 16:12

skoti pisze:Panowie dostałem dzisiaj kilka takich tabliczek tzn 5szt jak na zdjęciu wyżej . Nie są one dokładnie takie same bo z firmy Sandvik ale funkcjonalnie to samo . Płytka oczywiście za darmochę oczekuje tylko przelewu ze zwrotem kasy za przesyłkę czyli 2zl .
Witam. Wielkie dzięki i oczywiście potwierdzam chęć posiadania ww płytki.

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 23 lis 2006, 19:43

Zgłaszam chęci na tę płytkę..przeleję natychmiast 5 zł ...to napiwek;)

Wiesiek

[ Dodano: 2006-11-23, 19:45 ]
Podaj numer konta na priv..podam ci adres i potwierdzenie przelewu
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 23 lis 2006, 20:29

Panowie juz wszystkie płytki są zamówione została tylko jedna dla kolegi berzer jeśli do jutra nie potwierdzi ze ja chce tez będzie do wzięcia . rudzik6, gdybym chciał na tym zarobić to wystawiłbym je na Aledrogo :) Wszystkich obowiązuje 2zl .

Awatar użytkownika

rudzik6
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 23 lis 2006, 21:45

Ok..nie złosc się:) Chiałem byc miły..a piwko moge przysłac..drugie ja wypiję w domu ;)
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 24 lis 2006, 22:43

berzer sie nie odezwał wiec jedna płytka jest do wzięcia . Jeśli jest ktoś chętny to proszę sie zgłosić na pw . Cztery sztuki dzisiaj rano wysłałem .

berzer
Posty w temacie: 5

Post napisał: berzer » 13 sty 2007, 21:50

witam, a to mam pecha... akurat licencja windowsa mi sie skonczyla hehe bo zapomnialem aktywowac... teraz patrze na stare watki a tutaj takie cos... kutfa :( ...jak bedziesz jeszcze takie mial to daj mi znac :)

czort
Posty w temacie: 7

Post napisał: czort » 17 sty 2007, 23:44

Panowie w istocie ja nie wiem w czym wy macie problem. Bierzesz pierwszy lepszy poradnik frezera i tam gdzieś na początku będzie rozdział Pt „warunki skrawania „. Pan hALOTRON nazywa frezem białym (dla mnie jest tam więcej czarnego niż białego :D ) jest w istocie frezem ze stali szybkotnącej. Jak już wcześniej niektórzy Panowie wspominali na pudełkach płytek podaje się szybkość skrawania i maksymalny posuw na ząb.

Prędkość skrawania
Jest to prędkość z jaką ostrze przesuwa się względem materiału.

Pi *D*n
Vc = -------------- [m/min]
1000
Gdzie
Pi – liczba pi (3.14… )
D- średnica freza
n- obroty (w obrotach na minutę )
z przekształceniem tego wzoru to sobie chyba każdy poradzi.
Prędkość skrawania dla frezów walcowo czołowych ze stali szybkotnącej ( czyli takich jak na zdjęciu kilka postów wcześniej ) zaleca się od 23 do 28 m/min

Posuw
Wyróżniamy posuw minutowy (mm/min )Pm
Posuw na obrót (mm/obr) P
Posuw na ostrze (mm/1 ostże ) Pz
Na pudełkach płytek jest podany zapewne posuw na jedno ostrze .

Pm=Pz *z*n [mm/min}]

Gdzie :
Pm- posuw minutowy (P powinno być małe ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak zrobić indeks dolny dla m czy z )
Pz- posuw na ostrze
z- ilość ostrzy (zębów )
n- prędkość obrotowa freza
Obecnie w nowych poradnikach zamiast P występuje literka F (też mała )ale merytorycznie to nie zmienia nic
Zadawane posuwy zależą od wielu czynników przede wszystkim od sztywności frezarki sztywności obrabianego przedmiotu no i oczywiście od obrabianego materiału .

Te tablice które widziałem na zdjęciach wcześniej służą do „obliczania „ prędkości skrawania równie dobrze można to obliczyć tyle ze z tablicami jest szybciej. Ja zazwyczaj warunki ustawiam na tak zwane oko (chyba że przy bardziej seryjnej produkcji ) tyle że to nie jest frezarka CNC

lluk_c
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: lluk_c » 12 kwie 2007, 11:48

Chcialbym pociagnac jeszcze watek. Pisze program, ktory mialby m. in. obliczac parametry obrobki. Chodzi wlasnie o wzor, ktory pozwolilby przynajmniej "+-" okreslic predkosc skrawania przy danej plytce,materiale itd...istnieje w ogole cos takiego? i jakie dane potrzebuje?

czort
Posty w temacie: 7

Post napisał: czort » 13 kwie 2007, 21:23

Według moich wiadomości coś takiego nie istnieje. Zasada jest prosta jak budowa cepa zadajesz mu parametry które bierzesz ze wzorów wyżej wymienionych jak to przekracza możliwości twojej maszyny to je zmniejszasz i tyle

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”