Frezowanie pryzmy pod prowadnice w żeliwnym łożu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
No i znowu zależy z której strony spojrzeć.sigiii pisze:frez z węglika spiekanego 4-ropiórowy ø10 lub ø12 będzie dobry??
Bo grubszy frez jest sztywniejszy i szybciej obrabia ... ale jest dużo droższy.
Frez widiowy fi3 można i za 10zł kupić, a fi12 to już liczba trzycyfrowa.
Chwila nieuwagi i będziesz mnie klął, że Ci takie kruche i drogie narzędzie doradziłem.
Do eksperymentów to najlepszy by był frez na wymienne płytki.
Wtedy kilka złotych ryzykujesz.
Tylko znowu kupić frez składany z trzpieniem fi13 to pewnie będzie trudno.
Ale jak ja bym miał to robić, to bym pewnie kupił składaka fi20-30 i mu trzpień przetoczył.
Tylko to trzeba zrobić dokładnie, frez zamocować na czujnik i dopiero toczyć.
.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Frezowanie pryzmy pod prowadnice w żeliwnym łożu
Jak na razie widzę , to Ty robisz z siebie k****... napisz coś z sensem , gdyż Twoje posty oprócz zadymy nic więcej w tym temacie nie wnoszą.tuxcnc pisze:WZÓR pisze:tuxcnc- UMIESZ CZYTAĆ.....
... tylko odpowiedziałem na pytanie.sigiii pisze:Witam...To co posiadam:
(...)
frezy HSS dwupiórowe ø4 ø6 ø8 ø10...Nie wiem czy bardziej mnie irytujesz, czy siebie ośmieszasz, ale skończ już.WZÓR pisze:... widzisz tu coś o frezach HSS... , bo ja nie.
.
tuxcnc pisze: obroty na maksa, mały posuw....
tuxcnc pisze:... ustawiasz prędkość skrawania tak, żeby Ci się frez nie palił, czyli dużo wolniej niż potrzeba.....
tuxcnc pisze:... to bym postawił na frez węglikowy, mały wiór i duże obroty.
...
Fakt - przeoczyłem te HSS więc zastosuj Vc 50÷60 i będzie po problemie.sigiii pisze:witam
widzę że chyba trochę nieprecyzyjnie nakreśliłem mój problem. Napisałem że posiadam frezy dwupiórowe HSS 4-10mm. ...
Kończę , gdyż forumowicz tuxcnc za bardzo się udziela.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Frezowanie pryzmy pod prowadnice w żeliwnym łożu
(...)
[/quote]
Też bym Ci sigiii pomógł i napisał jakie parametry ale obecność w tym poście wszechwiedzącego mnie odstrasza
Pozdrawiam

Też bym Ci sigiii pomógł i napisał jakie parametry ale obecność w tym poście wszechwiedzącego mnie odstrasza
Pozdrawiam

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
witam
jak dotąd traktowałem to forum za prawdziwą studnię wiedzy w dziedzinie CNC. po przeczytaniu całego mojego wątku przyznam się szczerze że jestem "nieco" rozczarowany. kilkadziesiąt postów i praktycznie stoję nadal w początkowym punkcie. przyjdzie mi chyba teraz metodą prób i błędów dochodzić do tego co miałem nadzieję przeczytać tu na forum. tylko szkoda że frezy "trochę" kosztują... no ale wiedza przecież kosztuje
pozdrawiam
jak dotąd traktowałem to forum za prawdziwą studnię wiedzy w dziedzinie CNC. po przeczytaniu całego mojego wątku przyznam się szczerze że jestem "nieco" rozczarowany. kilkadziesiąt postów i praktycznie stoję nadal w początkowym punkcie. przyjdzie mi chyba teraz metodą prób i błędów dochodzić do tego co miałem nadzieję przeczytać tu na forum. tylko szkoda że frezy "trochę" kosztują... no ale wiedza przecież kosztuje

pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Podpinam się pod temat.
Chodzi mi po głowie przystawka do frezowania zgrybnego pryzm suportu wzdłużnego TUE35. Oczekuję dokładności 0,1-02mm. Następnie trzeba byłoby łoże doskrobać
Założenie to przystawka porusza się po prowadnicach konika. Wałek freza poziomo i frez kształtowy stożkowy o kącie odpowiadającym kątowi pryzmy. Oczywiście ma to być przystawka nisko budżetowa.
Liczę na wasze podpowiedzi.
Chodzi mi po głowie przystawka do frezowania zgrybnego pryzm suportu wzdłużnego TUE35. Oczekuję dokładności 0,1-02mm. Następnie trzeba byłoby łoże doskrobać
Założenie to przystawka porusza się po prowadnicach konika. Wałek freza poziomo i frez kształtowy stożkowy o kącie odpowiadającym kątowi pryzmy. Oczywiście ma to być przystawka nisko budżetowa.
Liczę na wasze podpowiedzi.
Pozdrawiam
ostanislaw
ostanislaw