Budowa pieca do odlewu żeliwa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Budowa pieca do odlewu żeliwa
Mam taki piec elektryczny na zbyciu (1400stC, dosyć duży, musiałbym zmierzyć, ale ze dwa wiaderka tam spokojnie wejdą, 63Amp zasilanie). Był przeznaczony do ceramiki, lutowano w nim (i nitrowano, jest wlew) wymienniki ciepła. Rozmiar nieco większy niż palety. Sterownik do niego się wysypał (trochę dłubania w elektronice i czeka w kolejce u elektronika z okolic Wrocławia). Jakby ktoś był zainteresowany mogę wysłać do pl.
bumeluję
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
sebazaz pisze:To zdjęcia z moich prób.
Fajnie by było jakbyś coś wiecej o tym piecu napisal. A najlepiej jakbyś założył nowy temat i tam opisął problemy, dane techniczne itd...
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
To piec mojej konstrukcji zrobiony na zamówienie. Pracowałem nad nim kilka lat z przerwami. Impulsem do zakończenia było konkretne zamówienie na piec do odlewana żeliwa. Działa od prawie roku z drobnymi problemami ale klient jest zadowolony. W związku z planami dalszej produkcji nie udostępnię schematów, ale mogę naświetlić ogrom problemów związanych z grzaniem indukcyjnym. Podstawowe dane techniczne to moc maksymalna (pobierana z sieci) około 25kw, czas grzania wsadu 5kg od zimnego tygla około 30 minut a od ciepłego około 15 minut.
Częstotliwość pracy 25-45khz. Chłodzenie wodne zintegrowane z chłodnicą, pompą obiegową i naczyniem wyrównawczym. Tranzystory IGBT i kondensatory rezonansowe z aliexpress. Niestety gdzieś mi wcięło ostatnie zdjęcia gotowej maszyny z obrotowym tyglem.
Częstotliwość pracy 25-45khz. Chłodzenie wodne zintegrowane z chłodnicą, pompą obiegową i naczyniem wyrównawczym. Tranzystory IGBT i kondensatory rezonansowe z aliexpress. Niestety gdzieś mi wcięło ostatnie zdjęcia gotowej maszyny z obrotowym tyglem.
-
Maksymalny prąd to około 800-1000A i napięcie około 600v. Te parametry niewiele zmieniają się w zależności od wsadu. Oczywiście przy działającym układzie ograniczenia prądu. Daje to około 600kVA mocy pozornej. Bez układu ograniczania, prąd w cewce maleje kilkukrotnie po włożeniu wsadu lub rośnie kilkukrotnie po wyjęciu wsadu. Nie da się więc tak dobrać parametrów żeby efektywnie grzać i nie palić tranzystorów. Ja mam układ szeregowy. Podobno w układzie równoległym nie ma tego problemu, ale nie udało mi się tego sprawdzić.
-
- Posty w temacie: 1
Co najwyżej cewka panie pouczacz. Obciążenie indukcyjne owszem, ale pojemność magnetyczna rdzenia - wsadu nie jest nastawiona na rozpędzanie elektronów w uzwojeniu wtornym, (bo go nie ma) tylko na straty na grzanie. To też ma swoje konsekwencje.
tuxcnc pisze:Wnioski wyciągnij sobie sam.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Tam jest nawet kilka transformatorów:
- trafo zasilacza elektroniki
- przekładnik prądowy
- przekładnik napięciowy
- transformator bramkowy GDT
- transformator główny pomiędzy mostkiem IGBT a obwodem rezonansowym
- no i oczywiście wzbudnik i wsad to też transformator powietrzny gdy grzejemy materiały nie ferromagnetyczne lub z rdzeniem gdy grzejemy ferromagnetyki lub korzystamy z koncentratorów.

-
- Posty w temacie: 7
I jak zapewne zauważyłeś, parametry tego transformatora są zmienne w bardzo szerokim zakresie.
A zmierzam do tego, że niespecjalnie wierzę w możliwość zbudowania pieca indukcyjnego od zera, no chyba że ktoś ma niesamowity fart, bo najzwyczajniej jest tam za dużo zmiennych.
Ja kupiłem w Chinach gotowe urządzenie i teraz walczę z dopasowaniem wzbudnika do dokupionego tygla.
Najpierw nawinąłem cewkę bezpośrednio na grafit i dostałem 4 kW, no ale tak nie mogło zostać, więc w tej samej cewce trochę zwiększyłem średnicę żeby zmieścić kwarcową osłonę tygla i moc spadła o połowę...
Niby wiadomo że trzeba dodać zwojów, ale cholera wie ile, a miedź droga i każdy eksperyment kosztuje 50 PLN, bo nie chcę łączyć z kawałków...
-
To zapraszam do siebie na prezentację.
Akurat tygiel grafitowy to najłatwiejszy detal do grzania. Można osiągnąć sprawność całej maszyny powyżej 75%.
Co to za chiński piec? Na filmikach wyglądają obiecująco.