Witaj.
Nie mam w budowaniu takich urządzeń doświadczenia ale porozbierałem conieco różnego sprzętu poza tym siedzę w tokarkach cnc.
Więc tak: napęd linkowy raczej do niewielkich obciążeń i przyspieszeń - poza tym wg mnie wymaga dosyć szerokiego prowadzenia na dwóch prowadnicach - szerokiego by nie dochodziło do odchylania się głowicy - przy zmianie kierunku mogło by dojść do zmiany równoległości osi głowicy do osi prowadzenia czy przsuwu.
Z napędem srubowym mozna sobie poradzić poprzez drugą nakrętkę ze wstępnym napięciem - pomiędzy dwie nakrętki dajesz element sprężynujący i obie razem zamykasz w obudowie z napięciem wstępnym pomiędzy nakrętkami - w takim układzie nakrętek luz każdej z nich nawet wielki nie ma żadnego znaczenia. Oczywiście trzeba wtedy wziąść pod uwagę stałe obciążenie na zarysie śruby na śrubie i w nakrętkach więc zalecana jest duża gładkość powierzchni pracujących i stałe smarowanie. Ale taki ukad gwarantuje bezluzową prace i dosyć dużą sztywność układu (sztywność oczywiście zależna od napięcia wstępnego).
Można też zrobić napięcie wstępne skręcając na śrubie obie nakrętki (jak przeciwnakrętka - kontra) i blokując je między sobą - takie rozwiązanie stosuje się w obrabiarkach. /Jednynym większym wymaganiem jest tutaj właśnie jaknajdokładniejsza powierzchnia śruby i nakrętek gdyż jest to napięcie wstępne wykonane na sztywno.
No i trzecie rozwiązanie napięcia - jedna nakrętka a głowica na "holu" z tym że tu znów zabawa ze zwijakiem dającym mniej więcej rownomierny naciąg linki niezależnie od długości jej rozwinięcia.
To tyle - jak co to pisz smiało na skrzynkę lub maila:
[email protected]
Zabawki: tokarki: 4xFAMOT100CNC (meldas50), 1xCTX310(siemens840), 4xCTX210(fanuc31i), 2xTAKAMAZ(fanuc21i). Centra frezarskie: 1x3osieOMZ(fanuc Oi), 1x3osieDMC635(fanuc32i), CTX210v3(siemens) - napędzane narzędzia, niedługo centrum 5 osi(siemens)