Montaż kół zębatych na śrubę i silnik krokowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Montaż kół zębatych na śrubę i silnik krokowy
Jest to pewnie banalne ale chciałbym mieć pewność aby tego nie skopsać.
Jak obrobić otwór w kole zębatym aby założyć go na zakończenie śróby i na wałek silnika??
Śruba jest zrobiona na okrągło. Wałek silnika ma 8mm ścięty na płasko po jednej stronie do 7,5mm.
Otwory orginalnie mam mniejsze w kołach. Jak obrabiać aby wszystko grało i się nie ślizgało??
Jak obrobić otwór w kole zębatym aby założyć go na zakończenie śróby i na wałek silnika??
Śruba jest zrobiona na okrągło. Wałek silnika ma 8mm ścięty na płasko po jednej stronie do 7,5mm.
Otwory orginalnie mam mniejsze w kołach. Jak obrabiać aby wszystko grało i się nie ślizgało??
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Wytoczyć na średnicę nominalną wałka (ø8mm). Wałek zazwyczaj ma wymiar w tolerancji h7; ø8(-0; -0,015, zmierzyć!), otwór w kole też powinien być w H7; ø8(+0; +0,015)
lub wytoczyć otwór na ø7,85 i rozwiercić rozwiertakiem ø8H7
W celu zablokowania kółka na wałku wywiercić i nagwintować otwór pod "robaczka".

Jeżeli koło ma wykonanie "A" jak te, to widać na zdjęciu jak wiercić
jeżeli ma wykonanie "B", to wiercić i gwintować otwór pod robaczka przez wieniec zębaty koła, nic mu nie będzie jak zetniemy część środkową zęba.
(podobnie jak to jest nawiercone w tym kole)
Koło ustawić na wałku tak, by robaczek zacisnął się na płaskiej części wałka. Oczywiście robaczek nie może być za długi, by nie przeszkadzać w zazębianiu.
lub wytoczyć otwór na ø7,85 i rozwiercić rozwiertakiem ø8H7
W celu zablokowania kółka na wałku wywiercić i nagwintować otwór pod "robaczka".

Jeżeli koło ma wykonanie "A" jak te, to widać na zdjęciu jak wiercić

jeżeli ma wykonanie "B", to wiercić i gwintować otwór pod robaczka przez wieniec zębaty koła, nic mu nie będzie jak zetniemy część środkową zęba.

Koło ustawić na wałku tak, by robaczek zacisnął się na płaskiej części wałka. Oczywiście robaczek nie może być za długi, by nie przeszkadzać w zazębianiu.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
-
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Albo dać komuś na drutówkę, ale to przerost formy nad treścią przy takich małych kółeczkach.majkel1987 pisze:Też myślałem aby zrobić takie samo ścięcie w kole jak na wale aby wkładać bolec kwadratowy. Tylko chyba jest to narazie po za moim zasięgiem. Brak odpowiednich narzędzi. Chyba nawet nie ma takich małych aby to wyciąć w środku.
W zupełności wystarczą Ci robaczki. Jak jeden na odsadzeniu mało to ewentualnie wierć przez koło pomiędzy zębami pod drugiego robaka, tak jak Kolega pokazał na wcześniejszym zdjęciu.
Możesz też dorobić sobie mały klinek i wyfrezować w ośce gniazdo pod niego, jeżeli masz czym. Wtedy w kole wydłutujesz rowek, albo nawet wypiłujesz. Ale podejrzewam że możesz mieć problem z dostępem do sprzętu więc robaczki wystarczą.
-
Narazie robaczki. Chcę to jak najszybciej założyć niech się coś zacznie kręcić i poustawiam wszystko jak trzeba. Jak narazie plany miałem ukończyć to w styczniu a tu końca nie widać.
Z drugiej strony czekam na stół który już miesiąc się robi w jednej firmie. Pewnie sobie myślą że zrobię im konkurencje i mi specjalnie wydłużają. Z resztą sam właściciel mi powiedział, że jak zrobię własną maszynkę to już go oleję. Błąd zrobiłem że mówie co robię i sobie nie wiadomo co myślą. Za długi mam język....
Z drugiej strony czekam na stół który już miesiąc się robi w jednej firmie. Pewnie sobie myślą że zrobię im konkurencje i mi specjalnie wydłużają. Z resztą sam właściciel mi powiedział, że jak zrobię własną maszynkę to już go oleję. Błąd zrobiłem że mówie co robię i sobie nie wiadomo co myślą. Za długi mam język....