jak zablokować śrube toczną ??
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
jak zablokować śrube toczną ??
Witam, mam za zadanie wymyślić uchwyt do śruby tocznej, w celu dalszej jej obróbki na obrabiarce, mam ją uchwycić w rowkach przeznaczonych na kulki (jakoś przez docisk, lub jakies jej zablokowanie) może coś doradzicie ??? (chodzi mi o unieruchomienie jej jakoś żeby można było obrobić dalszą powierzchnie)
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
a dlaczego masz mocowac akurat za tak trudna powierzchnie jak dno wrebow na kulki?? mozesz przeciez normalnie lapac za srednice zewnatrzna, podobnie jak caly siwat to robi 
mocowanie w tulejce zaciskowej w stozkowym gniezdzie wrzeciona, mocowanie w "miekkim" uchwycie trojeszczekowym, mocowanie w zwyklym uchwycie trojeszczekowym przez grubsza kartke papieru (ok 0.5mm) lub cienka blaszke aluminiowa (np z puszki od piwa).
ostatnie metody moga sie wydac neico prymitywne, ale sa sprawdzone i przynosza dobre rezultaty.

mocowanie w tulejce zaciskowej w stozkowym gniezdzie wrzeciona, mocowanie w "miekkim" uchwycie trojeszczekowym, mocowanie w zwyklym uchwycie trojeszczekowym przez grubsza kartke papieru (ok 0.5mm) lub cienka blaszke aluminiowa (np z puszki od piwa).
ostatnie metody moga sie wydac neico prymitywne, ale sa sprawdzone i przynosza dobre rezultaty.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
no właśnie i czy tu chodzi o toczenie .
czy np. frezowanie rowka pod wpust ? wtedy pryzmy momżna zastosować ale i w podielnicy (uchwyt tulejki) też można frezowac
no a jak ma to byc koniecznie podparte za te rowki chodź to może głupi pomysł ale jestny jaki mi przychodzi to zkątrować 2 nakrętkii łapac za nakretke .. ale co do dokłądności tej metody nie jestem pewien
czy np. frezowanie rowka pod wpust ? wtedy pryzmy momżna zastosować ale i w podielnicy (uchwyt tulejki) też można frezowac
no a jak ma to byc koniecznie podparte za te rowki chodź to może głupi pomysł ale jestny jaki mi przychodzi to zkątrować 2 nakrętkii łapac za nakretke .. ale co do dokłądności tej metody nie jestem pewien
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
śruba toczna
dlaczego ?? a więc dostałem taki projekcik od pomysłowego prowadzącego, wiec nie robie tego z przyjemnosci... śruba ta nie może byc mocowana na zawnetrznej powierzchni, bo jak powiedział dr powierzchnie te nie są równe czy prostoliniowe, a powierzchnie pod kulki tak... śruba ta ogólnie wygląda tak, że ten gwint jest gdzieś na 20 cm, poźniej jest stopień na 10 cm i jeszcze jeden na 5cm, te ostatnie stopnie są gwintowane tylko poprostu płaskie i własnie one mają byc toczone albo frezowane, tego już nie wiem... wiem że ogólnie się nie mocuje tego na rowkach, ale po prostu dostałem takie zadanie