Śruba kulowa 16x10, jednozwojowa

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Śruba kulowa 16x10, jednozwojowa

Post napisał: gozdd » 04 gru 2013, 17:35

Z racji, że jestem nowy na tym forum, witam wszystkich użytkowników ;)

Powoli przymierzam się do budowy własnej frezarki CNC. Mam okazję zakupić trzy gotowe osie z rozbiórki jakiejś maszyny za w sumie bardzo małe pieniądze. Luzów żadnych, oparte na wałkach podpartych ø20, osłoniętę harmonijkami.
Jedyne co mnie martwi to śruba kulowa. Jest to śruba jednozwojowa ø16x10. Pytanie czy taki skok nie będzie za duży? Czy silnik 3Nm da sobie radę przy frezowaniu aluminium?

Pozdrawiam i góry dziękuję za pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dudis69 » 04 gru 2013, 19:58

Witam.
gozdd pisze:Mam okazję ...trzy gotowe osie ... Luzów żadnych, oparte na wałkach podpartych ø20, osłoniętę harmonijkami.
To tylko brać ile wlezie i się cieszyć. :wink:
gozdd pisze: mnie martwi to śruba kulowa. Jest to śruba jednozwojowa ø16x10. Pytanie czy taki skok nie będzie za duży

A jaka miała by być?..., taki skok w niczym nie przeszkadza.
gozdd pisze:Czy silnik 3Nm da ... radę przy ... aluminium?
Myślę że spokojnie :mrgreen:
gozdd, tryb pracy dla każdego z silników odpowiedniej osi ustawiasz indywidualnie. W tym wypadku możesz posłużyć się najwyższą rozdzielczością mikrokroku jaką będzie oferował sterownik.
Pozdrawiam Sławek

Autor tematu
gozdd
Posty w temacie: 2

Post napisał: gozdd » 04 gru 2013, 21:59

Z reguły w konstrukcjach tutaj przedstawionych widzę ø16x5, stąd moje pytanie. Na chłopski rozum taki sam silnik przy dwa razy większym skoku śruby da nam mniejszą siłą na samym stole/ narzędziu (no chyba, że się mylę). A przy okazji większą prędkość, ale też chyba mniejszą dokładność - konieczność stosowania mikrokroku lub redukcji na pasku zębatym.

Malaxis
Posty w temacie: 1

Post napisał: Malaxis » 08 gru 2013, 18:54

W praktyce to nie do końca jest tak, że będzie dwa razy słabszy napęd niż na śrubach o
skoku 5mm bo zazwyczaj w maszynkach kolegom brakuje siły przy dużych prędkościach
(silniki gubią kroki) a silniki krokowe mają to do siebie, że niestety dużo spada im moment przy zwiększaniu obrotów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”