Końcówki śruby
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Końcówki śruby
W nowej maszynie mam zamiar zastosować śruby trapezowe 12x3 ( większa sie nie zmiejści ), chciałbym włozyć ją do łozyska o srednicy wewnętrzej 8mm ale rdzeń śrubu ma tylko 7,84mm i stąd moje pytanie, czy jak ztoszę końce na 8mm to bedzie się w miarę dobrze trzymało w łożysku ( łozysko szerokie na 7mm ) i czy da się naciąć gwint 8mm na pozostałości gwintu trapezowego ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
ja w swojej frezarce tak mam zrobione, to ze zostana co bruzdy pod lozyskeim w niczym nie przeszkadza. gwint metryczny m8 na tym co zostalo tez da sie naciac, ale raczej nie narzynka, tylko na tokarcez posuwu. narzynka bedzie probowala wejsc w bruzdy starego gwintu.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! można przetoczyć część po gwint na 7.94mm i spokojnie wyjdzie gwint M8 . z prtaktyki wynika że pod gwint należy nieco zmniejszyć średnicę . gwint wychodzi lepszy a wytrzymałość będzie raczej wystarczająca . swoją drogą jak już śruba dędzie na tokarce to od razu - z jednego zamocowania - zrobić gwint niż orać narzynką . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
po prostu zlap ja w uchwycie i juz, nie wiem po co kombinowac. mocowanie przez nakretki wprowadzi dodatkowy blad zamocowania powodujacy niewpsolosiowosc czopow wzgledem sruby. ewentualnie mzoesz to chwycic w miekkich szczekach, ale przy tak malej srubie wiele to nie zmieni. ja osobicie takie rzeczy lapalem przez kartke papieru.fenix3627 pisze:Zastanawiam sie jeszcze jak zamocować śrubę w uchwycie, czy jakbym dał dwie nakrętki stalowe, zakontrował je i za nie złapał to utrzwma?
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu