Witam. W swoim projekcie stanąłem na łożyskowaniu śruby napędowej. W osi X poradziłem sobie stosując tanie łożyska w oprawach UCP201(średnica wału 12mm) (wiem ze nie są idealne ale chyba się nadadzą)
W osi Y też stosuje śrubę napędową 18x4 ale problem w tym ze chciałem zastosować łożyska w oprawach UCFL201 (średnica wału 12mm). Jak wstawiłem je do projektu to okazało się że są bardzo duże i zakrywają otwory silnika który będzie zamontowany nad tą oprawą. Niestety nie stac mnie na profesjonalne bloki łożyskujące do śrub napędowych, także chciałem zapytać czy można gdzieś kupić w rozsądnych małe oprawy do zwykłych łożysk jakie można znaleźć na stronie sponsora??
dodam ze śruba ma długość około 500mm (2 nakrętki na różku)
Obudowa do łożyska, łożyskowanie śruby napędowej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Pokaż zdjęcie projektu z fragmentem gdzie wystąpił problem mocowania silnika.
Może da radę tak to zrobić abyś mógł skorzystać z tych tanich opraw, np stosująć blaszkę 3mm do której będzie przykręcony silnik a dopiero później razem z tą blaszką dokręcony do konstrukcji - taki dystans zmieniający rozstaw otworów.
Może da radę tak to zrobić abyś mógł skorzystać z tych tanich opraw, np stosująć blaszkę 3mm do której będzie przykręcony silnik a dopiero później razem z tą blaszką dokręcony do konstrukcji - taki dystans zmieniający rozstaw otworów.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Poradziłem sobie tak że zamontuję łożysko dodam jeszcze jedną płytkę z aluminium i tym samym utworzę podstawę dla silnika krokowego. Zaletą mocowania silnika na tylejkach jak to robi wielu użytkowników w swoich maszynkach jest swobodny dostęp do sprzęgła. U mnie też da się chyba z tym poradzić bo piastę do silnika będę montował jak silnik będzie wyciągnięty a piastę na śrubę napędową da się dokręcić bo będzie na tyle wystawać.
Tak to rozwiązałem

Mam jeszcze pytanie czy te łożyska które chce zastosować są bardzo złe do łożyskowania śruby napędowej.
Doczytałem teraz, że warto z jednej u drugiej strony zastosować nakrętkę która będzie ściągała śrubę napędową. Nakrętka montowana na zewnątrz łożysk. No i tera moje pytanie czy nie wypchnę tych łożysk jak będę dokręcał nakrętkę?
Tak to rozwiązałem

Mam jeszcze pytanie czy te łożyska które chce zastosować są bardzo złe do łożyskowania śruby napędowej.
Doczytałem teraz, że warto z jednej u drugiej strony zastosować nakrętkę która będzie ściągała śrubę napędową. Nakrętka montowana na zewnątrz łożysk. No i tera moje pytanie czy nie wypchnę tych łożysk jak będę dokręcał nakrętkę?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Możesz zastosować kwadratową oprawe pod łożyska mocowaną na 4 śruby. Wtedy silnik też może być "na szpilkach" i oszczędzisz na dwóch aluminiowych formatkach. Płytkę mocującą silnik lepiej zrobić z grubszej blachy.
Te oprawy do łożyskowania śruby nie są najlepsze, ale tańszego rozwiązania nie znajdziesz.
Możesz też zlecić wykonanie obudów tokarzowi.
Ja wykonałem takie obudowy do łożyskowania wałka na osi X, do śruby należało by zrobić jedną obudowę z parowanymi łożyskami a drugą zwykłą przelotową.
Te oprawy do łożyskowania śruby nie są najlepsze, ale tańszego rozwiązania nie znajdziesz.
Możesz też zlecić wykonanie obudów tokarzowi.
Ja wykonałem takie obudowy do łożyskowania wałka na osi X, do śruby należało by zrobić jedną obudowę z parowanymi łożyskami a drugą zwykłą przelotową.
- Załączniki
-
- 1.jpg (75 KiB) Przejrzano 1707 razy
-
- 2.jpg (76.63 KiB) Przejrzano 1707 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Moje silnika są dość duże (3Nm), znaczy się ważą swoje i nie wiem czy jak je zamocuję na 4 szpilkach (tulejach) to nie będzie się on wyginał? Jakie macie doświadczenia z takim mocowaniem silników?
Chciałem sie jeszcze zapytać jakie łożyska zastosować do łożyskowania śruby napędowej. Oczywiście chodzi mi o rozwiązania nie za drogie bo jak mnie obudowa z łożyskami wyjdzie 120 zł to mogę kupić specjalny blok łożyskujący. Maszyna którą projektuję nie jest urządzeniem klasy profesional czy expert więc muszę szukać tanich i dobrych rozwiązań
Chciałem sie jeszcze zapytać jakie łożyska zastosować do łożyskowania śruby napędowej. Oczywiście chodzi mi o rozwiązania nie za drogie bo jak mnie obudowa z łożyskami wyjdzie 120 zł to mogę kupić specjalny blok łożyskujący. Maszyna którą projektuję nie jest urządzeniem klasy profesional czy expert więc muszę szukać tanich i dobrych rozwiązań