Widzę że kolega jak rasowy prymus, nie odpuści do ostatniego szczegółu. Ale dociekliwością połowa postepu jest spowodoowana.
Leoo pisze:Sam fakt, że linka na wałku napędowym oddala się od wózka powoduje, że zaczyna jej brakować, tym samym sprężyna rolki napinającej rozciąga się.
To ma zapewnić liniowość?
Ta spręzyna ma zapewnić napiecie linki i kompensację długości - z tym chyba zgoda?
Liniowość zależna jest od odwijanego odcinka między bębenkiem a wózkiem - dalej można nawet powiesić kamień byle tylko wózek i linka były pod stałym naprężeniem.
Leoo pisze:Problem w tym, że już na starcie mamy kąt między wózkiem a wałkiem, który zmienia się w zależności od położenia wózka.
tu własnie nie ma problemu bo kąt się nie zmienia jak widać z rys linka-teoria.bmp
Leoo pisze: Linka o średnicy 3mm, silnik 200k, długość osi X 500mm, długość osi Y 1000mm, rozdzielczość 0,1mm.
Proszę obliczyć średnice, kąty itd.
Jedyną rzeczą do liczenia jest srednica bębna zależna od średnicy linki i tylko po to aby wiedzieć co wpisać do programu jako przelicznik kroku na długość drogi wózka. Natomiast z powodu możliwości ustawiania kąta bębenka względem prowadnicy ( raptem jedna sruba kontrująca łożysko zewnętrzne bebenka) nie ma co zawracać sobie głowy wyliczeniami kąta gdyż błedy montazowe bedą większe od tych teoretycznych wartośći - stąd i tak koniecznść regulacji Ale dla ciekawości Kolegi podałem podstawowe wzory z których bym wychodził. Tak na prawdę to bym narysował a Acad sam mi poda wymiary i kąty - jeszcze trochę i zostanę matematycznym analfabetą - przecież łatwiej narysować!.
Na koniec - rozdzielczość chyba nie należy do tematu ale odsyłam Kolegę do moich nieudolnych wprawek zamieszczania zdjęć na forum, tam uzyskałem dokładność 0,1um (0,0001 mm)
https://www.cnc.info.pl/topics23/proba- ... vt5533.htm