Producenci małych precyzyjnych śrub pociągowych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Producenci małych precyzyjnych śrub pociągowych
Witam
Czy mógłby ktoś z forumowiczów podać mi namiar na producenta małych precyzyjnych śrub pociągowych ? Producenci, których udało mi się wygoglać oferują zdecydowanie za duże i za ciężkie śruby pociągowe. Potrzebuję śrubę o następujących parametrach:
- średnica nie większa niż 6 mm
- skok 10 mm +- 1 mm na obrót
- dokładność śruby na 10mm 5 mikronów
-prędkość 1m/s
Dziękuje za pomoc i Pozdrawiam
Czy mógłby ktoś z forumowiczów podać mi namiar na producenta małych precyzyjnych śrub pociągowych ? Producenci, których udało mi się wygoglać oferują zdecydowanie za duże i za ciężkie śruby pociągowe. Potrzebuję śrubę o następujących parametrach:
- średnica nie większa niż 6 mm
- skok 10 mm +- 1 mm na obrót
- dokładność śruby na 10mm 5 mikronów
-prędkość 1m/s
Dziękuje za pomoc i Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Średnica nie większa niż 6 mm i skok 10 mm/obrót? Niby dało by się takie coś zrobić, pytanie jakie obciążenia ten gwint (oczywiście niejednokrotny) ma przenosić, bo od tego zależy jego wysokość, ale cena będzie wysoka, a nawet bardzo wysoka, bo przy żądanej przez ciebie dokładności musisz gwint szlifować (myślę, że szlifierka narzędziowa cnc da radę). Jescze jedno - jaka długość tej śruby, i czy zbyt wiotka nie będzie.
-
Witam
śruba będzie pracowała na odcinku 60 mm w prototypowej głowicy pick and place i faktycznie będzie ją napędzał silnik DC 6000 rpm. Całość będzie wyglądać mniej więcej jak w linku niżej.
http://www.ebay.de/itm/Juki-740-pick-an ... 1781225252
Na zdjęciu widać ,że śruba pociągowa ma dość spory skok w stosunku do średnicy.
śruba będzie pracowała na odcinku 60 mm w prototypowej głowicy pick and place i faktycznie będzie ją napędzał silnik DC 6000 rpm. Całość będzie wyglądać mniej więcej jak w linku niżej.
http://www.ebay.de/itm/Juki-740-pick-an ... 1781225252
Na zdjęciu widać ,że śruba pociągowa ma dość spory skok w stosunku do średnicy.
-
witam.
tak " na oko " patrząc to śruba ma raczej więcej niż 6mm - wg. mnie jakoś tak z 8 - 10mm.
obciążenia wynikają tylko z " bujania " masą - góra - dół.
więc jakieś wielki nie będą - ale jak długo śruba + nakrętka utrzyma dokładność założoną ?
może by od razu pomyśleć na liniowym silnikiem krokowym ?
pozdrawiam
tak " na oko " patrząc to śruba ma raczej więcej niż 6mm - wg. mnie jakoś tak z 8 - 10mm.
obciążenia wynikają tylko z " bujania " masą - góra - dół.
więc jakieś wielki nie będą - ale jak długo śruba + nakrętka utrzyma dokładność założoną ?
może by od razu pomyśleć na liniowym silnikiem krokowym ?
pozdrawiam
Mane Tekel Fares
-
Silnik napędzający śrubę będzie miał wbudowany enkoder a dokładność jest korygowana na bieżąco przez oprogramowanie. Silniki liniowe są dość szybkie i dokładne, ale troszeczkę zbyt słabe, w przypadku jednego wrzeciona dają radę, ale w gdyby głowica miała kilka wrzecion to silniki liniowe mogą nie wyrobić.
-
Tylko że to nie jest śruba, ale rowek śrubowy nafrezowany (i być może wyszlifowany) na wałeczku. Jeśli to element robota (ustawiający np. elementy lutowane na płytce), to dokładność wcale nie jest konieczna w 5 mikronach, powiem więcej, jak to za ciasno spasujesz, to zatarcie ci grozi. Oczywiście, że podobny mechanizm da się wykonać, ale ja bym rowek i tak szlifował. Potrzebna firma z szlifierką narzędziową CNC (chodzi właśnie o skoordynowanie posuwu z obrotem wałeczka podczas szlifowania. W tym chodzi wodzik, czy może są tam kuleczki i "nakrętka"?