dlaczego nie listwy zębate?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Przeczytalem wszystkie strony.
I tez mialem zamiar uzyc listw zebatych modul 1,5 do mojej maszyny o wymiariach 3000x2000 i polu pracy 2700x1700x200
Teraz tak powiedzcie mi jedno.
Mam zamiar uzyc 2 silniki na osi X. Jeden z kazdej strony, bez zadnego przelozenia gdyz sa to krokowce o mocy 8,5Nm.
Brama jest zrobiona z profilu 240x80x8mm
Rozwiazanie 1:
Zastosowanie prowadnic liniowych typu LGW i list zebatych modul 1,5 i zebatka zamontowana bezposrednio na osi silniki (ilosc zebow nie wiem jeszcze).
Rozwiazanie 2:
Zastosowanie prowadnic LGW i listw ze skosnym zebem.
Rozwiazenie 3:
Zastosowanie prowadnic LGW i pasa (tak zamo ja wyzej 2 slinki, na osi X)
Powiedzcie mi teraz tak:
- Ktore z tych rozwiazan jest najlepsze i jaka mniejwiecej mozna uzyskac dokladnosc?
- Czy prowadnice LGW sa lepsze niz zastosowanie walka fi25 i lozyska? (Czy walki maja mniejsza dokladnosc niz prowadnice LGW) ?
I tez mialem zamiar uzyc listw zebatych modul 1,5 do mojej maszyny o wymiariach 3000x2000 i polu pracy 2700x1700x200
Teraz tak powiedzcie mi jedno.
Mam zamiar uzyc 2 silniki na osi X. Jeden z kazdej strony, bez zadnego przelozenia gdyz sa to krokowce o mocy 8,5Nm.
Brama jest zrobiona z profilu 240x80x8mm
Rozwiazanie 1:
Zastosowanie prowadnic liniowych typu LGW i list zebatych modul 1,5 i zebatka zamontowana bezposrednio na osi silniki (ilosc zebow nie wiem jeszcze).
Rozwiazanie 2:
Zastosowanie prowadnic LGW i listw ze skosnym zebem.
Rozwiazenie 3:
Zastosowanie prowadnic LGW i pasa (tak zamo ja wyzej 2 slinki, na osi X)
Powiedzcie mi teraz tak:
- Ktore z tych rozwiazan jest najlepsze i jaka mniejwiecej mozna uzyskac dokladnosc?
- Czy prowadnice LGW sa lepsze niz zastosowanie walka fi25 i lozyska? (Czy walki maja mniejsza dokladnosc niz prowadnice LGW) ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
witaj po1 wymiar pola roboczego chyba nietrafiony (standard arkusza 1,5/3metry)
po2- ta brama to pancerna jest 100x50x3 nie wystarczyła by ci chyba że jak pisałem wyżej kompresor i plazmę na niej woził będziesz
po3- na pewno listwy nie wałki na tej długości będą się za bardzo uginać
listwy zębate montuj tak aby zębami skierowane byly w dół będą się same oczyszczać
silnik wystarczy jeden a przekładnię zrób pasową i 1:2 albo1:3 prędkości ci wystarczy plazma nie będzie cięła z prędkością błyskawicy a na ruchy jałowe i tak szybkości wystarczy
pasek wyeliminuje ewentualne drgania rezonansowe
dokładność to kwestia względna i wszystko w twoich rękach im dokładniej to wszystko dopasujesz i staranniej złożysz tym precyzja będzie większa
widziałem niedawno plazmę na prowadnicach z rurki calowej po której jeżdziły półokrągłe rolki napędzone 1 silnikiem stanowiąc napęd i prowadzenie i paliło do z dokładnością 0,2mm
te elementy i tak szły do dalszego spawania więc nikt się tym nie przejmował
pozdrawiam i powodzenia
po2- ta brama to pancerna jest 100x50x3 nie wystarczyła by ci chyba że jak pisałem wyżej kompresor i plazmę na niej woził będziesz
po3- na pewno listwy nie wałki na tej długości będą się za bardzo uginać
listwy zębate montuj tak aby zębami skierowane byly w dół będą się same oczyszczać
silnik wystarczy jeden a przekładnię zrób pasową i 1:2 albo1:3 prędkości ci wystarczy plazma nie będzie cięła z prędkością błyskawicy a na ruchy jałowe i tak szybkości wystarczy
pasek wyeliminuje ewentualne drgania rezonansowe
dokładność to kwestia względna i wszystko w twoich rękach im dokładniej to wszystko dopasujesz i staranniej złożysz tym precyzja będzie większa
widziałem niedawno plazmę na prowadnicach z rurki calowej po której jeżdziły półokrągłe rolki napędzone 1 silnikiem stanowiąc napęd i prowadzenie i paliło do z dokładnością 0,2mm
te elementy i tak szły do dalszego spawania więc nikt się tym nie przejmował
pozdrawiam i powodzenia
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
zamieszczałem kiedyś link http://home.snafu.de/meiserati/pubpic/c ... ortal1.htm warto zobaczyćGoose pisze:Czyli com polecacie jednak pasy do frezarki?
Rozwiazanie 1 silnika na osi X nie wchodzi w rachube gdyz mam juz silniki na to.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
jesli twierdzicie ze pasa zebatego np t5 nie da sie rozciagnac bo ma linke stalowa to jestescie troche w bledzie przeliczcie sobie jakie jest wydluzenie dla samej stali uwzgledniajac modul sprezystosci np.
ΔL=(L*F)/E*A
gdzie L dlugosc preta czy tez linki f- sila E- modul sprezystosci dla stali 2,1*10^5MPa A-przekrój poprzeczny
podstawiajac dla linki 4m o srednicy 1mm przy sile 1000N ~100kG wydluzenie bedzie ponad 24mm!!!
dla linki o srednicy 2mm juz "tylko" 6mm
moim zdaniem trzeba to uwzglednic przy duzych maszynach
ΔL=(L*F)/E*A
gdzie L dlugosc preta czy tez linki f- sila E- modul sprezystosci dla stali 2,1*10^5MPa A-przekrój poprzeczny
podstawiajac dla linki 4m o srednicy 1mm przy sile 1000N ~100kG wydluzenie bedzie ponad 24mm!!!
dla linki o srednicy 2mm juz "tylko" 6mm
moim zdaniem trzeba to uwzglednic przy duzych maszynach