witam mam kolejne pytanko jak wykasować luz na nakrętce ??
miałem pomysł żeby na bloczkach zamontowac stalową linke przyczepioną do osi y i obciązeć ją ciężarkem powiedzmy 15 kg czy ma to sens ?? dwa bloczki jeden pod sufitem i mały cieżarek czy zdało by to egzamin bo coś mi sie zdaje że to kolejna moja głupota śuba ma fi 38mm i skok 18 co o tym myślicie
Jak wykasować luz na nakrętce kulowej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czy śruba jest dzielona - Podwójna nakrętka?
jeśli tak wykręcasz nakrętkę tak aby można było wyjąć połowę nakrętki - najlepiej zrobić to nad jakąś szmatą aby nie pouciekały kulki teraz jeśli jest dzielona najprawdopodobniej będzie miała wieloklin wyciągnij tą część luźną bez kulek i przekręć o jeden skok wieloklina spróbuj powoli wkręcać śrubę wkładając po kolei kulki jeśli będzie szło za ciasno wyjmij znowu zaznacz jak wkładałeś i przeszlifuj podkładkę między połówkami nakrętki jeśli jej nie ma to spód tej części nakrętki delikatnie na drobnym papierku (najlepiej na szlifierce do płaszczyzn
) dokładnie wyczyść i znowu wkręcaj aż uznasz że masz śrubę bez luzów ale z rozsądnym napięciem
Ja tak robiłem i póki co się sprawdza
Pozdrawiam
Paweł
jeśli tak wykręcasz nakrętkę tak aby można było wyjąć połowę nakrętki - najlepiej zrobić to nad jakąś szmatą aby nie pouciekały kulki teraz jeśli jest dzielona najprawdopodobniej będzie miała wieloklin wyciągnij tą część luźną bez kulek i przekręć o jeden skok wieloklina spróbuj powoli wkręcać śrubę wkładając po kolei kulki jeśli będzie szło za ciasno wyjmij znowu zaznacz jak wkładałeś i przeszlifuj podkładkę między połówkami nakrętki jeśli jej nie ma to spód tej części nakrętki delikatnie na drobnym papierku (najlepiej na szlifierce do płaszczyzn

Ja tak robiłem i póki co się sprawdza
Pozdrawiam
Paweł
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl