Jestem na 3 roku Mechaniki i Budowy Maszyn i za niedługo będę wybierał specjalizację. Jest wśród Was wiele osób, które kończyło taki sam lub podobny kierunek, więc kieruje do Was pytanie: W czym się lepiej specjalizować w kontekście znalezienia za 2 lata pracy?
Czy iść w stronę konstrukcji maszyn - zrobić kursy oprogramowania CAD i pracować jako konstruktor, czy iść na katedrę spawalnictwa - zrobić później IWE, albo tak jak część z Was iść w stronę obróbki skrawaniem i w przyszłości pracować jako programista maszyn CNC?
Jeśli macie wiedzę na temat zarobków po tych specjalizacjach oraz inną przydatną wiedzę na temat rozwoju kariery to proszę o podzielenie się. Nie ukrywam, że zarobki będą ważnym czynnikiem przy wyborze moich dalszych zainteresowań.
Jaką specjalizację wybrać?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Jak czytam takie posty to szlag mnie trafia. Czy na tych studiach uczą tylko roszczeniowego podejścia do życia ? Jak szukasz pieniedzy to zmień zawód albo jedź na połów krabów na morze północne .pawel77 pisze:Jeśli macie wiedzę na temat zarobków po tych specjalizacjach oraz inną przydatną wiedzę na temat rozwoju kariery to proszę o podzielenie się. Nie ukrywam, że zarobki będą ważnym czynnikiem przy wyborze moich dalszych zainteresowań.
W tym zawodzie ( zarówno w jednym jak i drugim ) żeby dobrze zarabiać trzeba być fachowcem a posiadanie papierka ukończenia uczelni i posiadania tytułu mgr do niczego pracodawcy nie zobowiązuje.
Obecny poziom nauki na uczelniach to tragedia. Tak jest jak obecny system liczy na ilość a nie jakość.
Podsumowując; jak Kolega nie będzie miał praktyki to marzenia o godnych zarobkach można włożyć między bajki .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jaką specjalizację wybrać?
Języka się ucz chłopiepawel77 pisze:Jestem na 3 roku Mechaniki i Budowy Maszyn i za niedługo będę wybierał specjalizację. Jest wśród Was wiele osób, które kończyło taki sam lub podobny kierunek, więc kieruje do Was pytanie: W czym się lepiej specjalizować w kontekście znalezienia za 2 lata pracy?

Od tylu lat się trąbi, że to ważne zarówno dla kariery tutaj jak i przy ewentualnym wyjeździe, a poziom znajomości języków w branży technicznej niestety od lat słabiutki.