nakiełki i fazki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
nakiełki i fazki
Kto mi pomoże rozwiązać problem szybkiego warsztatowego pomiaru nakiełka i fazki, technika pomiaru i przyrządu
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem jak bardzo zaawansowana technika pomiarów Cię interesuje. Z prostszych przyrządów pomiarowych to możne być średnicówka do fazek lub diatest KT do bezpośredniego pomiaru większych średnic sfazowań wewnętrznych lub mniejszych średnic sfazowań zewnętrznych. Może wystarczy tylko lupka pomiarowa z dokładnością pomiaru 0,1 mm. Pomiar bicia fazki lub nakiełka - diatest z odpowiednią końcówką. Bardziej zaawansowana technika to optyczne maszyny pomiarowe: projektory, mikroskopy pomiarowe, optyczne skanery.
Popatrz na tej stronie: http://www.diatest.com/index.php?id=44
Załączam katalog diatestów do fazek.
Popatrz na tej stronie: http://www.diatest.com/index.php?id=44
Załączam katalog diatestów do fazek.
- Załączniki
-
- Chamfer_and_Taper_Gauges_EN.pdf
- (1.33 MiB) Pobrany 952 razy
-
Witam
Dzięki za informację.
Metoda pomiaru diatestem jest b. ciekawa, stosowałem diatest do powierzchni walcowych ale nie znam oprzyrządowania do badania bicia nakiełka i jego parametrów, ponadto ważny jest pomiar długości fazy i jego kąta. Robiłem próby pomiaru kąta końcówką IG 13 na wysokościomierzu. Mam lupkę z siatką, ale chciałbym popracować nad metodą pomiaru z kulką i diatestem do pomiaru bicia fazy i nakiełka.
Jestem wdzięczny za pomoc.
Życzę miłego wypoczynku.
Pozdrawiam
Stanislaw

Dzięki za informację.
Metoda pomiaru diatestem jest b. ciekawa, stosowałem diatest do powierzchni walcowych ale nie znam oprzyrządowania do badania bicia nakiełka i jego parametrów, ponadto ważny jest pomiar długości fazy i jego kąta. Robiłem próby pomiaru kąta końcówką IG 13 na wysokościomierzu. Mam lupkę z siatką, ale chciałbym popracować nad metodą pomiaru z kulką i diatestem do pomiaru bicia fazy i nakiełka.
Jestem wdzięczny za pomoc.
Życzę miłego wypoczynku.
Pozdrawiam
Stanislaw