Tutorial Narzędziowy- jak uzywac narzędzi pomiarowych

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.
Awatar użytkownika

gelorad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: gelorad » 23 lis 2009, 15:17

Draco, dziękuję! Faktycznie zapomniałem o tabelkach i przelicznikach :oops: :mrgreen:

W sumie problem rozwiązany, ale skoro już publicznie odważyłem się przyznać do słabości :P to chciałbym jeszcze jednak uzyskać odpowiedź na moje pytania:
1. Jak odczytać / interpretować noniusz calowy?
2. Ile cali wskazuje suwmiarka?

Tagi:

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 23 lis 2009, 18:39

Dobre pytanie ja też nie potrafię odczytać cali na suwmiarce, co prawda mam ściągawkę, ale chciałbym się dowiedzieć jak to się robi.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 23 lis 2009, 19:04

KAPaGo pisze: ..ja na giełdzie widziałem jakies cudaczne typu "szczypce z zegarem ' ,albo do mierzenia równości powierzchni w formie takiej linijki .. i inne jakies ustrojstwa
To macki wewnętrzne zegarowe,do mierzenia wewnątrz otworów,podcieć ,kanałków.
Ta linijka ,to z kolei liniał krawędziowy- do oceny wzrokowej płaskosci powierzchni. Bardzo precyzyjne urządzenie, widać niepłaskośc rzędu kilku um.
grg12 pisze: ARGUS - nie wiem jak takie wykorzystanie suwmiarki mialoby jej zaszkodzic, a gdyby nawet - "narazona" powierzchnia i tak do niczego innego nie sluzy - wiec co za roznica.
GRG
Owszem służy do pomiaru uskoków.Mierzy sie wygodniej i stabilniej i dokładniej niż głębokościomierzem.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 23 lis 2009, 20:21

gelorad pisze:Ile cali wskazuje suwmiarka?
Jeżeli dobrze widzę, suwmiarka pokazuje 0,75 cala i 4/16 setnych, czyli razem ok. 0,775 cala.
Suwmiarki z takim noniuszem calowym były u nas w użyciu ze wzgl. na wymiary gwintów calowych, narzędzi i innych, typowych wymiarów. W krajach anglosaskich stosowane są noniusze operujące podziałem dziesiętnym.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”