Zbudowałem frezarkę o stałej bramie jak na zdjęciu poniżej.

Całość sterowana jest za pomocą programu Mach3. Osie napędzane za pomocą śrub kulowych Fi32 (HIWIN). Bezpośrednio do osi, poprzez sprzęgła podłączone są serwomotory Schneider Electric BSH0701T11A2A 1,4 Nm

sterowane z falowników Lexium32 - LXM32CU90M2. Wrzeciono to "mokry chińczyk" 3kW
Niestety mam problem z pracą maszyny - prawdopodobnie z ustawieniami, a może mocą serw. Poniżej zdjęcie elementów, które chcę na początek obrabiać (należy przefrezować wszystkie krawędzie po odlewaniu - materiał aluminium, wypływy niewielkie rzędu 1-2 mm grubości max 1mm). Od razu napiszę, że mocowanie elementu w przyrządzie bez jakichkolwiek luzów - sprawdzone.

Krawędź pozioma i pionowa wychodzi super, problem pojawia się gdy zaczynam frezować po skosie (pracują obie osie).
Frezowanie krawędzi poziomych i pionowych

frezowanie skośnej krawędzi

Zafalowania nie są duże około 0,05 mm, niestety element jest później malowany proszkowo i wszytko diabelnie widać. Podczas frezowania prostych krawędzi skoki również występują, ale obroty 12tys i posów tylko w jednej osi niwelują występowanie nierówności. Skoki w czasie obrotu widać szczególnie przy niskich obrotach. Proszę o pomoc w odszyfrowaniu problemu - ustawienie falowników? za słabe serwa? Mechanicznie wszystkie osie chodzą gładko - można ręką bez problemów przesuwać.
Dodam, że próbowałem ustawić serwa za pomocą autotuningu, niestety po włączeniu autotuningu silniki zaczynają dosyć mocno i nieprzyjemnie piszczeć po czym po chwili wyrzucają błąd zbyt dużego obciążenia. Czyli tak jakby silniki były zbyt słabe, z drugiej jednak strony ruszają całym układem ... Może powinienem zastosować jakieś przekładnie żeby silniki mogły pracować na większych obrotach. Ich nominalne obroty to 6000 rpm/min ja pracuję z nimi na max 500 rpm/min może tu jest przyczyna??
Walczę już z tym problemem stosunkowo długo i kończą mi się pomysły na wyeliminowanie tego zjawiska, a parametrów w falowniku sam nie potrafię dobrać. Może jest ktoś kto mógłby mi pomóc w temacie. Z góry dziękuję wszystkim użytkownikom za pomoc i zainteresowanie.
P.S. jeśli potrzebne są zrzuty ustawień parametrów dla serw mogę wrzucić w post lub wysłać na priv. Jeszcze raz z góry dzięki.