Uservo drive + silniki - czy da rade???

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Uservo drive + silniki - czy da rade???

Post napisał: ambrosius » 20 mar 2009, 23:37

Witam. Chciałbym zmienić sterowanie mojej maszynki z krokowych na serva.
Mam maszynkę, konstrukcja metalowa, 1500x1000x200, na silnikach 3,1Nm, trepezówki 20/4.
waga ok 150kg.

mam zamiar przerobić na śruby trapezowe i tak sobie myślę czy nie usprawnić sterowania.

w chwili obecnej mogę osiągnąć 2,5m/min i jest ok. przy większych się dzieją różne rzeczy, wiem ze wiele leży po stronie śrub trapezowych. sterowanie mam ustawione z tego co pamiętam na podział 2000. jestem zadowolony z dokładności maszyny, nawet przy małych prędkościach krawędzie są gładkie, tylko czasami chciałbym aby było szybciej np. puste przejazdy.

Moje pytanie dotyczy sterownika ze strony sponsora: "3-osiowy zestaw uservo drive"
cena nie jest jaka kosmiczna, mam pytania odnośnie silników.

czy da radę sterować takim czymś:
propozycja 1: http://www.allegro.pl/item579734876_ser ... m_90w.html
propozycja 2: http://www.allegro.pl/item579734849_ser ... ny_fv.html

w silnikach krokowych trochę już się orientuje, gorzej w servach.
Z tego co wywnioskowałem muszę znaleźć silnik o max zasilaniu 30V i nie więcej niż 8.5A w piku.
Wydaje mi się ze powyższe silniki spełniają te warunki. Tylko teraz pytanie co z enkoderem???
tutaj problem mnie całkowicie przerasta. Z tego co wywnioskowałem parametry enkodera podaje się w "imp"
te silniki maja dwukanałowe optyczne enkodery o rozdzielczości 200 i 240. Czy to dożo czy mało??? czy takie enkodery mogę podpiąć do uservo drive??? jakie musiały by mieć te silniki enkodery aby dokładność była przynajmniej jak w moich krokowcach.???

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Doczytałem jeszcze ze dedykowane silniki to "SILNIK SERWO DC 24V, 1.9A, 45W Z enkoderem"
zastanawia mnie fakt czy będą wystarczająca silne (silniejsze od moich krokowców(jesli tak to ile razy???) aby poradzić sobie z oporami mechaniki) bo w/g specyfikacji maja 0,1Nm....

Tagi:

cncdrive
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: cncdrive » 21 mar 2009, 13:16

Witam,

Proponuje zaczac od przeliczenia jaki moment krokowki 3,1Nm pozostaje przy max uzywanych obrotach w kolegi maszynie. Mozna to odczytac z wykresu jaki zwykle dostarcza producent.
Decydujac sie na serwa, decydujemy sie rowniez na przekladnie, ze wzgledu na relatywnie maly moment serwa. Za to moment ten jest staly w pelnym zakresie obrotow, oraz silnik taki mozna przeciazac.
czy da radę sterować takim czymś:
propozycja 1: http://www.allegro.pl/ite...650rpm_90w.html
propozycja 2: http://www.allegro.pl/ite...ptyczny_fv.html
Da rade. Niektore z tych silnikow maja wyzsze napiecie zasilania od 30V, ale to nie przeszkadza. Mozna zasilac nizszym napieciem, wtedy obroty beda proporcjonalnie nizsze.

Co do rozdzielczosci tych silnikow, to zwykle podawana jest rozdzielczosc po zdekodowaniu wszystkich zbocz.
Doczytałem jeszcze ze dedykowane silniki to "SILNIK SERWO DC 24V, 1.9A, 45W Z enkoderem"
zastanawia mnie fakt czy będą wystarczająca silne (silniejsze od moich krokowców(jesli tak to ile razy???) aby poradzić sobie z oporami mechaniki) bo w/g specyfikacji maja 0,1Nm....
Dokladnie, silniki maja 0,1Nm. Jezeli np. kolegi krokowki maja 0,3Nm przy max obrotach, to latwo wyliczyc ze stosuja przekladnie 3:1 serwa dadza rade. Wtedy max obroty 3000:3=1000/60=16,6 obr./s. Jezeli jeszcze kolega zmieni sruby trapezowe na kulowe (tam znika wiekszosc momentu obrotowego) to bedzie super.

Testowalismy silnik identyczny jak z pierwszego linku, pracowal bardzo ladnie.

Do tak duzej maszyny zastanowilbym sie nad Whale3 + serwa 150W (0,38Nm). Taki zestaw naprawde duzo moze...

Pozdrawiam
cncdrive.pl
[/quote]

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 21 mar 2009, 17:30

cncdrive pisze:Dokladnie, silniki maja 0,1Nm. Jezeli np. kolegi krokowki maja 0,3Nm przy max obrotach, to latwo wyliczyc ze stosuja przekladnie 3:1 serwa dadza rade.
W serwach najważniejszy jest moment szczytowy, który zwykle jest 10x większy od nominalnego. Krokówkę można obciążyć bezpiecznie do 50% momentu nominalnego bez utraty kroku, natomiast serwo można chwilowo mocno przeciążyć.

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 21 mar 2009, 17:35

Czyli mam rozumieć ze zastosowanie takich silniczków jak podałem linki bez przekładni mija się z celem, tak??? muszą być przekładnie???

cncdrive

Post napisał: cncdrive » 21 mar 2009, 19:15

Witam,
Czyli mam rozumieć ze zastosowanie takich silniczków jak podałem linki bez przekładni mija się z celem, tak??? muszą być przekładnie???
Dokladnie. To sa naprawde niewielkie silniczki.
A najlepiej tak jak napisalem wczesniej: ustalic jaki moment (najmniejszy przy najwiekszych obrotach) jest na krokowce.

Jezeli okaze sie ze potrzeba np. 0,4Nm, to wtedy mozna dac 150W i bez przekladni. Wtedy przy srubie o skoku 5mm, maszyna bedzie smigac 15m/min:)

Pozdrawiam
cncdrive.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”