dokładność serva ac
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
dokładność serva ac
witam
Mam małe pytanko dotyczące uzyskania dokładności.
Servo AC 750W z enkoderem, przekładnia planetarna lub paskowa tak aby na jeden obrót uzyskać nie więcej niż 15 mm posuwu, napęd poprzez pasy zębate z kordem stalowym. Sterować tym mam zamiar przez Macha 3 i smoothsteppera kóry ostatnio pojawił się w ofercie Akcesoria CNC. Tyle na temat konstrukcji i teraz najważniejsze pytanie: muszę uzyskać dokładność rzędu 0,1 mm, przy takim napędzie na jeden obrót przypada powiedzmy 13,23433mm, czy ta wartość po przecinku będzie powodować jakieś problemy w przeliczaniu impulsów na obr?tzn czy błąd ten będzie się sumował podczas pracy maszyny?przy śrubie tego problemu jak wiemy nie ma bo mamy pełną wrtość na obr. Mam teraz dylemat bo pewna osoba ostanio mi powiedziała że przy sterowaniu machem bede miał problem i wartość po przecinkbędzie mi mieszać..... :/
Help!!!!
Mam małe pytanko dotyczące uzyskania dokładności.
Servo AC 750W z enkoderem, przekładnia planetarna lub paskowa tak aby na jeden obrót uzyskać nie więcej niż 15 mm posuwu, napęd poprzez pasy zębate z kordem stalowym. Sterować tym mam zamiar przez Macha 3 i smoothsteppera kóry ostatnio pojawił się w ofercie Akcesoria CNC. Tyle na temat konstrukcji i teraz najważniejsze pytanie: muszę uzyskać dokładność rzędu 0,1 mm, przy takim napędzie na jeden obrót przypada powiedzmy 13,23433mm, czy ta wartość po przecinku będzie powodować jakieś problemy w przeliczaniu impulsów na obr?tzn czy błąd ten będzie się sumował podczas pracy maszyny?przy śrubie tego problemu jak wiemy nie ma bo mamy pełną wrtość na obr. Mam teraz dylemat bo pewna osoba ostanio mi powiedziała że przy sterowaniu machem bede miał problem i wartość po przecinkbędzie mi mieszać..... :/
Help!!!!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Mach z założenia ma służyć do zabawy, nawet jeśli będzie poprawnie liczył niecałkowite przełożenie, to równomierność generowanego taktu pozostawia wiele do życzenia. Poza tym, profesjonalne obrabiarki cnc nie są sterowane jakimiś krokami, ponieważ błędy dynamiczne przy szybkich ruchach mogą być na bardzo dużym poziomie. A co do dokładności 0.1mm to bardzo niewiele, ale przy interpolacji bardzo ważna jest liniowość ruchu. Minimalne spóźnienie na chwilę jednej osi i masz "ząbek". Dużo spóźnień -same ząbki 

-
z tego co licyłem to luz na przekładni planetarnej juz po przełożeniu na ruch prostoliniowy to bedzie ok. 0,05 więc tego raczej nie uznam. Teraz mam wypalarke plazmową gdzie przekładnia też daje ułamek i nie ma z tym najmniejszego problemu. Powtarzalność i dokładność są rzędu 0,1-02 mm, ale tak jak kolega napisał wcześniej wciśnięcie stopa w szybkim przejeździe i próba wrócenia do tego samego miejsca to juz jest uchyb rzędu 0,2 i robi się bardzo mały ząbek, z tym że przy plaźmie nie ma taka odchyłka więcej znaczenia. Pytam o tą dokładność serv ac bo dopóki nie nazbieram na kontrolera ruchu np. z Baldora typu NextMove i porządny program do sterowania to do tego minie troche czasu. Przez rok conajmniej maszyna bedzie chodzić pod machem 3. Rozwiązanie takie troche na szybko no ale co zrobić. Widizałem filmiki na youtubie że smoothstepper nawet nieźle sobie radzi z servami. Pewnie przekonam sie jak maszyna będzie chodzic czy te 0,1 to nie bedzie kosmos dla tej maszyny
. NIe pozostaje nic innego jak rozbić skarbonke na sterowanie z wyższej półki.
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
oczywsiste jest ze przy nagłym zatrzymaniu maszyny - niezależnie od sterowania będzie widać uskok ( tzn nie wiem jak to jest w przemysłowych maszynach) ale generalnie przycisk awaryjnego zatrzymania używa sie tylko i wyłącznie w awaryjnych sytuacjach!!!! Normalnie do zatrzymania maszyny słuzy w mach przycisk pause który rampą zatrzymuje maszyne a nie skokiem - przez co nie ma sladu. Jak kolega sobie wyobraża zatrzymanie maszyny z posuwu np. 2 m/min do 0 ??? w chwili np 0.1s ??? Fizycznie to jest nie możliwe. Bezwładnośc jest tak duża ze zawsze bedą małe odchyłki.
Co do dokładność i to prosze mi powiedziec jak np. kolega mex z forum zrobił swoja maszyne na mach3 i osiąga dokładność w setkach? Zresta nie tylko on ma takie dokładności. Wszystko zależy też od sztywności maszyny, sądze ze np. paski zębate na długości 2- 3 m mogą o 0,1 mm sie naciągnąc itp.
Co do dokładność i to prosze mi powiedziec jak np. kolega mex z forum zrobił swoja maszyne na mach3 i osiąga dokładność w setkach? Zresta nie tylko on ma takie dokładności. Wszystko zależy też od sztywności maszyny, sądze ze np. paski zębate na długości 2- 3 m mogą o 0,1 mm sie naciągnąc itp.
-
Masz racje!ja też maszyny nie zatrzymuje stopem bo siła bezwładności robi swoje. Ja zatrzymuje maszyne pauzą i nie mam problemu z ząbkowaniem. Jeśli chodzi o naciąg paska na długości 3 metrów to raczej jestem o to spokojny. Obecnie mam takie rozwiązanie przy plazmie na 3m i przy dobrym naciągu nie ma szans na jakiekolwiek naciąganie pasa. Spokojnie moge maszyną ciąć 6m/min i nawet na ostrych narożnikach nie ma śladu żeby pas cierpiał. Jest to może rozwiązanie nietypowe, ale u mnie się sprawdza. Skoro kolega twierdzi że inni maja dokładności w setkach na machu3 to mysle że nie mam sie czym przejmować....
jak już zaczne składać maszyne to bede wrzucał jakieś fotki, może ktoś cos ciekawego jeszcze doradzi. 

-
- Posty w temacie: 1
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja na serwach AC do 15000mm/min bez problemu rozpędzam(śruba skok5mm), ale właśnie jak kolega stwierdził dopiero sterowanie z "wyższej półki" daje tą pewność, że można maszyne samą zostawić na pare godzin, a po powrocie zastanie się ją nadal sprawną 

Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 19:41 przez wacek007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Czy serwa AC czy BLDC czy nawet DC - nie ma to aż takiego znaczenia jak właśnie sterowanie.
Nawet najlepsze serwa nie pomogą jak sterowanie dostanie czkawki.
Sama "dokładność" serwa tak czy siak zależy głównie od enkodera.
Serwa AC są obecnie najczęściej stosowanymi rozwiązaniami , duża moc i moment przy małych rozmiarach , ale niestety droższe sterowniki ...
Pozdrawiam
Czy serwa AC czy BLDC czy nawet DC - nie ma to aż takiego znaczenia jak właśnie sterowanie.
Nawet najlepsze serwa nie pomogą jak sterowanie dostanie czkawki.
Sama "dokładność" serwa tak czy siak zależy głównie od enkodera.
Serwa AC są obecnie najczęściej stosowanymi rozwiązaniami , duża moc i moment przy małych rozmiarach , ale niestety droższe sterowniki ...
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein