Wybór falownika - prośba o pomoc

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Wybór falownika - prośba o pomoc

Post napisał: berrrcik21 » 12 paź 2007, 09:33

Witam!
Mam na oku takie 3 falowniki:
http://allegro.pl/item251318514_falowni ... cena_.html
http://allegro.pl/item250676100_falowni ... _75kw.html
http://allegro.pl/item254048314_falowni ... nowy_.html
Który byście koledzy mi poradzili zakupić, który byłby najlepszy do napędu silnika w moim OUS-ie (0.37kW). Dziękuje za porady, czekam na odpowiedzi i pozdrawiam!!! :)

Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt

Tagi:

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Zbych07 » 12 paź 2007, 10:15

Ten trzeci raczej Ci nie styknie ......... wyjście 3 fazy do silniczka OUS ok .... ale wejście też trzy fazy a jeśli dobrze pamiętam to Kolega ma jedną :???:

Falownik Siemens Micromaster 440 Najtaniej 0,75kw - zgrabny ale trzeba dokupić jeszcze :
http://allegro.pl/item245097260_panel_s ... emens.html
jaka jest cena nowego na gwarancji nie wiem.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2007, 10:22 przez Zbych07, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
berrrcik21

Post napisał: berrrcik21 » 12 paź 2007, 10:19

Upss, nie doczytałem dobrze, może tak: źle zinterpretowałem dane techniczne, przepraszam :oops: A co sadzisz o dwóch pozostałych??
Demokryt

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 12 paź 2007, 10:37

Aktualnie używam Vectora 1.1kW Siemensa , gdy planowałem zakup LG moja uwaga skupiała się na :
http://allegro.pl/item251321892_falowni ... cena_.html
- największa moc jaką proponuje LG do zasilania z sieci 220V.
Dlaczego taki zapas mocy - chcę mieć falownik uniwersalny - jeśli wymienię silnik w OUS na mocniejszy ( np 0,75 kW ) nie będzie problemu. Jeśli przyjdzie mi ochota na sterowanie wrzecionem frezarki do 1,5 kW nie będzie problemu. Dlatego chcę mieć zapas mocy. Wszystko zależy od tego jakie Masz plany i ..... ile mamy kasy.

Autor tematu
berrrcik21

Post napisał: berrrcik21 » 12 paź 2007, 11:04

Fajny ten falowniczek, ale cena mnie trochę odstrasza :( Jak narazie mogę wydać maksymalnie 500zł. Co byś mi poradził: kupić teraz jakiś falownik w tej cenie, czy poczekać trochę, uzbierać kasy i kupić to co proponujesz w linku? W sumie maszynka narazie nie będzie mi potrzebna, będzie mi potrzebna jak będę chciał zbudować małe cnc, co planuje za jakieś 2-3 miesiące. Sam nie wiem :???: A czy z jednego falownika mogę zasilać kilka silników?? Tzn. nie jednocześnie, ale bez odłączania przewodów od jednego i podłączania do drugiego. Ten falownik ma taką możliwość??
Demokryt

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 12 paź 2007, 11:46

berrrcik21 pisze:W sumie maszynka narazie nie będzie mi potrzebna
czyli proponowałbym zbierać kaskę - jak się zrobi nadwyżka zostanie na budowę CNC.

Te lub podobne falowniki są dostępne praktycznie cały czas.
Co do okazji na Allegro to bywa różnie - ja mam dobre doświadczenia ale bywa różnie.
Miałem jedną wpadkę - kupiłem spalony procesor ( ale był sprzedawany : stan nieznany ).
berrrcik21 pisze:Sam nie wiem :???: A czy z jednego falownika mogę zasilać kilka silników?? Tzn. nie jednocześnie, ale bez odłączania przewodów od jednego i podłączania do drugiego. Ten falownik ma taką możliwość??
Bezpośrednio takiej możliwości niema, ale zrobiłem tak :
W miejsce gdzie w falowniku są zaciski do podłączenia silnika podłączyłem gniazdo siłowe, natomiast kabelek sinika zakończyłem wtyczką siłową. Zamiana silników polega na wyjęciu z gniazda jednej wtyczki i włożeniu wtyczki drugiego silnika ,oraz ................ przeprogramowaniu falownika
( oczywiście zwykle tylko parametry charakteryzujące podpięty aktualnie silnik ) , dlatego opis tych parametrów wydrukowałem i przykleiłem na obudowie falownika.
Co do LG mam nadzieję , że spełni Twoje oczekiwania . Musisz tylko dodatkowo dołożyć dwa zewnętrzne przyciski : obroty prawe , obroty lewe + trzeci : awaryjne zatrzymanie ( jest to podane w instrukcji ) . Na moim Vektorze zmiana kierunków jest na panelu fabrycznym. Awaryjne zatrzymanie podobnie jak w LG jest podłączane jako zewnętrzne i muszę to zrobić.

Autor tematu
berrrcik21

Post napisał: berrrcik21 » 12 paź 2007, 12:26

No to w takim razie zbieram na mocniejszy falownik ;) Narazie bezpośrednio bym podłączył silnik do falownika bo innego napędu 3-fazowego nie mam. Dobrze, że wszytsko jest opisane w instrukcji; wyprowadzenie przycisków obroty prawo- lewo jest niezbędne, ale chyba nie jest to trudne do zrobienia. Dziękuję Zbych07 za poradę i pozdrawiam!!! :)
Demokryt

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 12 paź 2007, 17:53

berrrcik21 pisze:wyprowadzenie przycisków obroty prawo- lewo jest niezbędne, ale chyba nie jest to trudne do zrobienia
W instrukcji dokładnie podano ( schemat ) do których zacisków należy je podłączyć .
Oczywiści ważne żeby zastosować właściwe przyciski ( czyli niezależne i chwilowe - czyli zwierające tylko na czas naciśnięcia )
Dlatego jeśli kupujemy falownik to raczej koniecznie z instrukcja, bo inaczej będziemy jak dzieci we mgle. Pół biedy jeśli coś źle podłączymy i nie będzie działać , zdecydowanie gorzej jeśli poczujemy swąd :???: . Możliwe ,że mój falowniczek uratowała różnicówka jaką mam zainstalowaną w chałupie. Tak mi się spieszyło ze sprawdzeniem falowniczka ,że postanowiłem sprawdzić czy coś wyświetla bez podłączonego silnika dopiero później dowidziałem się, że jest to najprostsza droga do uszkodzenia falownika. Szczęśliwe bezzwłocznie po podłączeniu falowniczka różnicówka wyłączyła mi prąd w całej chałupie :mrgreen:

Autor tematu
berrrcik21

Post napisał: berrrcik21 » 12 paź 2007, 23:48

Ja ryzyko wywalenia korków chciałbym ograniczyć do minimum, więc dokładnie na początku przeczytam instrukcje, szczególnie gdy nigdy nie miałem nigdy doczynienia z takim urządzeniem. To dopiero za jakiś czas ;) Pozdrawiam! :)
Demokryt

omatic
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: omatic » 27 gru 2007, 22:39

Witam,

ja bym polecił wektor w dobrej cenie:

http://www.sklep.el-helu.com/view,97,6,17.html

robiłem na nim kilka aplikacji, ma wbudowany filtr RFI

pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat