Frezarka 675p na falowniku
-
Mixols_Garage
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 10
Frezarka 675p na falowniku
Witam.
Mam taki nietypowy problem. Zakupiłem używaną frezarkę narzędziową 675p. Maszyna piękna, dużo możliwości, jednak jest na 380v...
W moim garażu, jak i na posesji jest tylko 230v. Słyszałem, że można silnik elektryczny 3f podłączyć pod falownik, jednak... chciałbym zostać przy oryginalnym rozwiązaniu elektrycznym. Co to oznacza? Tylko tyle, że chciałbym umiejscowić falownik przed włącznikiem głównym prądu frezarki, tak, aby falownik zmieniał mi tylko napięcie z 230v na 380v (przyszłościowo, jak zmienię warsztat i będzie "siła", chciałbym jak najszybciej przejść na fabryczne napięcie).
Czy to co chce uzyskać jest możliwe?
Poniżej podsyłam zdjęcie tabliczki silnika głównego (jest też silnik od pompki chłodziwa, jak będzie potrzeba to i jego zdjęcie dołączę)
Mam taki nietypowy problem. Zakupiłem używaną frezarkę narzędziową 675p. Maszyna piękna, dużo możliwości, jednak jest na 380v...
W moim garażu, jak i na posesji jest tylko 230v. Słyszałem, że można silnik elektryczny 3f podłączyć pod falownik, jednak... chciałbym zostać przy oryginalnym rozwiązaniu elektrycznym. Co to oznacza? Tylko tyle, że chciałbym umiejscowić falownik przed włącznikiem głównym prądu frezarki, tak, aby falownik zmieniał mi tylko napięcie z 230v na 380v (przyszłościowo, jak zmienię warsztat i będzie "siła", chciałbym jak najszybciej przejść na fabryczne napięcie).
Czy to co chce uzyskać jest możliwe?
Poniżej podsyłam zdjęcie tabliczki silnika głównego (jest też silnik od pompki chłodziwa, jak będzie potrzeba to i jego zdjęcie dołączę)
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
Re: Frezarka 675p na falowniku
Jest mozliwe ale bedziesz potrzebować jeszcze napięcie do obsługi styczników.
Najprościej byłoby je ominąć na czas pracy z falownikiem.
Z drugiej strony jak zamontujesz falownik, to nie będziesz chciał go wyrzucac, nic przecież nie stoi na przeszkodzi, żeby podłączyć go na 400V w przyszłości.
Najprościej byłoby je ominąć na czas pracy z falownikiem.
Z drugiej strony jak zamontujesz falownik, to nie będziesz chciał go wyrzucac, nic przecież nie stoi na przeszkodzi, żeby podłączyć go na 400V w przyszłości.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Mixols_Garage

Hmm, a czy byłby Pan w stanie mi z tym pomóc? Mam do niej dtr ze schematem elektrycznym.
Czy na później falownik tego nie wiem, frezarka sama w sobie ma duże możliwości prędkości obrotowej wrzeciona, jak i posuwu (na moje prace amatorskie są wystarczające).
Tylko pytanie: czy po zamontowaniu falownika będę musiał zmienić podłączenie silników w ich puszkach, czy poszukać falownika na 3x380v?
Czy na później falownik tego nie wiem, frezarka sama w sobie ma duże możliwości prędkości obrotowej wrzeciona, jak i posuwu (na moje prace amatorskie są wystarczające).
Tylko pytanie: czy po zamontowaniu falownika będę musiał zmienić podłączenie silników w ich puszkach, czy poszukać falownika na 3x380v?
-
Steryd

- Posty w temacie: 4
W puszkach silników nic nie będzie trzeba grzebać. Jedynie jeśli chcesz używać chlodziwa, to lepiej pompkę zamienić na zasilaną osobno z 230V.
Tam ZTCP jeszcze jest sprzęgło szybkiego posuwu, też będzie wymagało osobnego zasilania razem ze stycznikami, ale to znowu 230V.
Tam ZTCP jeszcze jest sprzęgło szybkiego posuwu, też będzie wymagało osobnego zasilania razem ze stycznikami, ale to znowu 230V.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Mixols_Garage

Z tego co rozumiem, to przyspieszony posuw jest mechaniczny, nie elektryczny, ale mogę się mylić.
Co do pompki to możliwe, że jest uszkodzona, ale nie wiem tego na 100%.
Czy ma Pan doświadczenie z tymi najtańszymi falownikami z allegro? Będą współpracować?
Co do pompki to możliwe, że jest uszkodzona, ale nie wiem tego na 100%.
Czy ma Pan doświadczenie z tymi najtańszymi falownikami z allegro? Będą współpracować?
-
bear
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
A gdzie jest to sprzęgło? Ta frezarka jest pełni mechaniczna, napęd do skrzynek odbywa się za pomocą łańcucha. Przyspieszony posów mechaniczny. Jedyny silnik to jest w podstawie frezarki od jej napędu i pompka. Sterowanie 110v
-
Mixols_Garage

Panowie, mniejsza o większość.
Chciałbym zakupić falownik. Zakładam, że muszę szukać modelu na 7 amper (na tabliczce jest 6 z groszem, ale w zaokrągleniu 7a), wejście 230v 50hz, wyjście 3x220v (jeżeli plecę bzdury proszę mnie poprawić).
Najtańszy spełniający powyższe wymagania na allegro ma specyfikację:
"
Specyfikacja:Typ pozycji: Konwerter częstotliwości
Materia: ABS, PC
Napięcie wejściowe: 1PH AC220V 50 60 Hz
Napięcie wyjściowe: 3PH AC220V 0-320 Hz
Prąd wyjściowy: 7a
Moc: 1500 W (bez faszywej etykiety)
Kod producenta: AG250807025404
"
Cyfrowy wyświetlacz Cyfrowa konwertera częstotliwości VFD 1,5 kW 7A YN (tak się nazywa na allegro, sprzedawca mixianstore)
Czy mogę ten falownik spokojnie kupić czy szukać czegoś innego?
Przez okres oczekiwania będę miał chwilę, aby przestawić maszynę spod plandeki do warsztaciku, albo inne rzeczy.
Chciałbym zakupić falownik. Zakładam, że muszę szukać modelu na 7 amper (na tabliczce jest 6 z groszem, ale w zaokrągleniu 7a), wejście 230v 50hz, wyjście 3x220v (jeżeli plecę bzdury proszę mnie poprawić).
Najtańszy spełniający powyższe wymagania na allegro ma specyfikację:
"
Specyfikacja:Typ pozycji: Konwerter częstotliwości
Materia: ABS, PC
Napięcie wejściowe: 1PH AC220V 50 60 Hz
Napięcie wyjściowe: 3PH AC220V 0-320 Hz
Prąd wyjściowy: 7a
Moc: 1500 W (bez faszywej etykiety)
Kod producenta: AG250807025404
"
Cyfrowy wyświetlacz Cyfrowa konwertera częstotliwości VFD 1,5 kW 7A YN (tak się nazywa na allegro, sprzedawca mixianstore)
Czy mogę ten falownik spokojnie kupić czy szukać czegoś innego?
Przez okres oczekiwania będę miał chwilę, aby przestawić maszynę spod plandeki do warsztaciku, albo inne rzeczy.
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 2
Nie jest to możliwe.
-
Mixols_Garage