Silnik 1faz 400hz 0,55kw pomoc w doborze falownika
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Silnik 1faz 400hz 0,55kw pomoc w doborze falownika
Cześć, znajomy prosił mnie abym pomógł mu dobrać odpowiedni sterownik do silnika zaoferowałem się że pomogę ale znowu sam nie mam aż takiej wiedzy żeby dobrać jakiś sterownik do silnika później się jeszcze okazało że jest to silnik 1faz ja miałem dotychczas tylko styczność z silnikami 3faz . Czy możecie podpowiedzieć co ja potrzebuję aby sterować silnikiem 0,55kw 400hz 1faz 3k obrotów? Chodzi o w miarę płynną regulację obrotów i sterowanie lewo prawo , silnik ma przekładnie jest od starej maszyny do podawania gipsu. Było sterowanie oryginalne ale tyłu magików to naprawiało i nie dało rady połowa elementów wylutowanych, więc decyzja aby użyć zewnętrznego sterownika. Co będzie najlepsza opcja do sterowania takiego silnika? Nie będę ukrywał że nie chce wydać milionów na sterownik ze złota. Dziękuję. Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Silnik 1faz 400hz 0,55kw pomoc w doborze falownika
A nie lepiej kupić silnik używany 3f (o takiej mocy to koszt ~150 PLN) plus do tego najzwyklejszy falownik. Chyba że to jakiś "cudak" i nie może być prosto mechanicznie podmieniony?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Re: Silnik 1faz 400hz 0,55kw pomoc w doborze falownika
Silnik jest odrazu z przekładnia, chyba ciężko będzie coś podmienić p&p, na pewno jakieś tulejki flansze i coś się podpasuje ale wtedy koszt przerobienia może przekroczyć koszt sterownika na 230V.