Postanowiłem skończyć budowę tokarki, która została rozpoczęta w latach 80 przez mojego dziadka.

W urządzeniu brakuje napędu. Na drugim zdjęciu widoczny jest wał napędowy uchwytu. Średnica tego wałka to 17 mm a długość (tylko część przetoczona bez gwintu) to 34mm.
Posiadam dwa silniki jeden z nich chce użyć w szlifierce taśmowej ma on moc 2,8kW wymontowany z rozdrabniarki do gałęzi, drugi jest jeszcze zagruzowany na końcu garażu i jego mocy nie znam. Gabarytowo jest o jakieś 30% większy id wyżej wspomnianego i pochodzi chyba z lat 80

A teraz pytania:)
1. Jakiej mocy powinien być silnik do takiej tokarki zakładając, że będę chciał toczyć głównie aluminium i tworzywa sztuczne?
2. Jak się montuje koła pasowe na wałach (np tym okrągłym z tokarki i na wał silnika z obrazka poniżej). Jakie powinny być te koła?

Wymiary wału silnika to: średnica 19,8mm a szerokość w miejscach sfrezowanych 14,6mm
3. Jakie powinny być obroty tej tokarki? Czy dla różnych materiałów są różna obroty? Płynna regulacja to pewnie tylko na falowniku. Czy zastosowanie kilku kół pasowych na wale silnika z napinaczem do dobre rozwiązanie?
4. Czy taki zestaw noży tokarskich z allegro za około 100 zł to dobra inwestycja?
W późniejszym czasie chciałem dorobić do tokarki "elektroniczne narzędzie pomiarowe". Ma on pokazywać mi posów i bazować. Śruby napędowe są drobnozwojowe (jeszcze nie wiem jakie dokładnie). Ile impulsów na obrót powinien mieć enkoder aby uzyskać sensowną dokładność dla hobbysty?? Detale wykonane na tej tokarce nie będą latały w kosmos:)