Hej !
Chce zamówić formę do pierników w kształcie Papugi (w załączeniu) i mam do Was kilka pytań. Wielkość około 10x10 wysokość 10mm
Czy plexi będzie materiałem ok?
Czy frezarka obrobi tak by jedna krawędź była ostra ( ta co wycina ciasto), ale tylko jednego boku (od wewnątrz ścianka foremki ma być prostopadła do wycinanego ciasta).
Czy górna krawędź może być zakończona w kształcie T (by cała foremka była mocniejsza)
Jakiego wykonawcy szukać, jaką maszyną musi dysponować?
Jaki orientacyjny koszt może być wytworzenia takiej formy ?
Z góry dziękuje za pomoc
Mateusz
Forma do pierników
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 2568
- Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
- Lokalizacja: Mszczonów
Witammatejko2 pisze:Nie, to tylko do domowego użytku. Tez nie musi być odporne na temperatury bo wycinamy z surowego ciasta pierniki i potem do piekarnika.
Czy do surowego ciasta czy gotowego ma styczność artykułem spożywczym więc musi mieć atest. A tak na marginesie, pleksa podzcas obróbki bardzo się pyli - przynajmniej przy frezowaniu. Będziesz musiał po obróbce doprowadzić do idealnej gładkości właśnie z powodu pylenia jak tego, żeby Ci na tym pierniku przypadkiem jakieś dziwne historie nie wyszły chodzi mi o wygląd płaszczyzn. A najlepiej dowiedz jakie tworzywa mają atest na "styczność z artykułami spożywczymi" i z czego taką forme można wykonać, bo jest wiele tworzyw które wchodzą w reakcje w kontakcie z artykułami spożywczymi. np drożdżami, tłuszczami, proszkami do pieczenia.
robert