http://home.insightbb.com/~joevicar3/default.htm
moze to juz bylo , nie wiem ...... , ale i tak warto zobaczyc .
pomysłowa wymiana narzędzi
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
fajne ale ma wady
Pomyśł jest fajny ale oklepany.
Podobne uchwyty robi Hitahi w swoich małych numerykach są na 15 marzędzi.
Można łatwiej i taniej
Należy pamiętać że po za samym uchwytem potrzeba jeszcze wrzeciona z systemem mocowania a to dopiero sztuka
Pomijam wysterowanie całości. A w tamtym przypadku to są 3 dodatkowe mechanizmy:
Do obrotu uchwytu
Do podnoszenia i opuszczania
Do mocowania tulejek
Wszystko musi być zgrane w czasie i sprawnie chodzić w pyle i zanieczyszczeniach.
Podobne uchwyty robi Hitahi w swoich małych numerykach są na 15 marzędzi.
Można łatwiej i taniej

Należy pamiętać że po za samym uchwytem potrzeba jeszcze wrzeciona z systemem mocowania a to dopiero sztuka

Pomijam wysterowanie całości. A w tamtym przypadku to są 3 dodatkowe mechanizmy:
Do obrotu uchwytu
Do podnoszenia i opuszczania
Do mocowania tulejek
Wszystko musi być zgrane w czasie i sprawnie chodzić w pyle i zanieczyszczeniach.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: fajne ale ma wady
Dlaczego nikt tego jeszcze nie opisał interresuje mnie to bardzo i mam zamiar zabrać sie za zrobienie czegoś takiegoMariusz H. pisze: Należy pamiętać że po za samym uchwytem potrzeba jeszcze wrzeciona z systemem mocowania a to dopiero sztuka![]()
prosiłbym o podsunięcie jakiś pomysłów
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
A może na początek spróbować pobierania narzędzi tak jak plotery A3 pobierają pisaki, czyli ustawić narzędzia poza obszarem obróbki ale w zasięgu oprawki zaciskowej? Oczywiście powoduje to spowolnienie obróbki ze względu na zwiększenie czasu wyminy narzędzia, ale coś za coś. Pólkę zrobić łatwiej.
Pozdrawiam Anoda
Pozdrawiam Anoda
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
problemy :)
Właśnie mna biurku mam wstępny model wrzecinka automatycznie mocującego oprawkę, w tym że do średnich prędkości bo 6000obr/min.
I niestety znalazłem 1 problem. Wszystko było pięknie i ładnie do momentu kiedy zaczołem spasowywać stożki. Okazało się że mam nieznaczną zmianę konta bo raptem o 0,04st. i już mam niestyty tulejkę do poprawy
Ale wrzecionko zapowiada się bajerancko.
Po za tym nie wumaga żadnych dodatkowych kombinacji ze sterowaniem po za odpowiednim podjazdem do wzięcia i oddania narzędzia.
Ps może ktoś chce się pobawić z makrem do machmilla w zamian za projekt;)
To prawie jak promocja
Bo jak widziałem ludzie znacznie bardziej się cenią.
I niestety znalazłem 1 problem. Wszystko było pięknie i ładnie do momentu kiedy zaczołem spasowywać stożki. Okazało się że mam nieznaczną zmianę konta bo raptem o 0,04st. i już mam niestyty tulejkę do poprawy

Ale wrzecionko zapowiada się bajerancko.
Po za tym nie wumaga żadnych dodatkowych kombinacji ze sterowaniem po za odpowiednim podjazdem do wzięcia i oddania narzędzia.
Ps może ktoś chce się pobawić z makrem do machmilla w zamian za projekt;)
To prawie jak promocja