frezarka krok po kroku

Jeśli znasz ciekawy adres strony związanej z CNC, mechaniką lub automatyką umieść go tutaj. Zabronione jest umieszczanie linków reklamowych. Musisz mieć minimum 10 postów aby napisać coś na tym forum.
Awatar użytkownika

Autor tematu
triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: triera » 11 gru 2005, 13:53

Skoro jest tak źle,
to dlaczego systemowe profile Alu są stosowane,
maszyny z nich wykonane sprzedawane
(a nie są tanie)? ;)

Tagi:

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: olo_3 » 11 gru 2005, 14:19

No tak tylko zobacz co robią z profili
zwykle jakieś, biurka, stojaki, elementy podtrzymujące itp., czyli nic do czego wymagana jest dokladnosc. (0,01-0.001) profile te zostały zaprojektowane w tym celu !

A, ze z tych profili buduje sie w garażu i piwnicy to juz inna sprawa – zadana szanująca sie firma nie buduje maszyn do obróbki z takiego materiału, chociażby zwarzywszy na argumenty przytoczone w poprzednim poście

pozdr
olo
Ostatnio zmieniony 11 gru 2005, 14:21 przez olo_3, łącznie zmieniany 1 raz.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 11 gru 2005, 14:20

triera pisze:Skoro jest tak źle,
to dlaczego systemowe profile Alu są stosowane,
maszyny z nich wykonane sprzedawane
(a nie są tanie)? ;)
bo latwo z nich zbudowac maszyne
bo ludzie ktorzy je pozniej kupuja czesto sie na tym specjalnie nie znaja
bo ci ludzie czesto kupuja je z mysla o obrobce materialow miekkich z nieduzymi dokladnosciami w celach np. reklamowych
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 11 gru 2005, 14:24

DZIKUS pisze:ludzie czesto kupuja je z mysla o obrobce materialow miekkich z nieduzymi dokladnosciami w celach np. reklamowych
swieta prawda
DZIKUS pisze:ludzie ktorzy je pozniej kupuja czesto sie na tym specjalnie nie znaja
prawda najwyższa

Awatar użytkownika

Autor tematu
triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: triera » 11 gru 2005, 14:44

ale w reklamie, czy aby zrobić formę do kwiatków
na thermovacc... nie trzeba specjalnej dokładności,
i maszyna nie musi być masywna.

Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie wykonywał
na takiej frezarce precyzyjnych części maszyn
z twardych stopów itp.
Do tych celów służą oczywiście inne,
takie, o jakich wspominają Koledzy.

i oczywiście mają pod tym względem rację

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 gru 2005, 23:50

Kolego olo_3 - do czego Ci maszynka pracująca z dokładnością do 0.001 mm i jak chcesz ją zrobić? Będę wyrazicielem chyba większości uczestników forum i spytam jak chcesz taką dokładność uzyskać oraz przy jakiej wielkości pola pracy? Jesteśmy mam nadzieję wszyscy bardzo tego ciekawi?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 13 gru 2005, 01:05

Kolega szanowny rozbawił mnie do lesk – nie wiem czy sie zajmujesz, ale jak zadajesz takie pytanie to chyba bliżej ci do elektroniki niż do mechaniki.

Ja akurat jestem mechanikiem maszyn (obsługuje maszyny do obróbki skrawaniem (konwencjonalne)) i praca z dokladnoscia do 0,01 jest dla mnie standardem.

Natomiast psaometrem (taki rodzaj mikrometra do 0,001) posługuje sie przy szlifowaniu (i wiekszosc ludzi z pojęciem)

a teraz do czego – akurat zabrałem sie za budowę tokarki nazwijmy ja cnc – chociaż kolo takiej nawet nie będzie stała – jej zadaniem będzie produkować krótkie serie małych elementów przy skromnej inwestycji w sprzęt ( w porównaniu z tokarka za 200 tys euro) i w takiej sytuacji 0,01 jest maksymalnym bledem.

Nie wiem, tez jak wygląda Twoje pojecie o obrabiarkach - jeśli śluza ci do wycinania literek ze styropianu to w porządku, nie dziwę sie ze zadajesz takie pytanie i nie wiedziales o istnieniu pasometra, czujników i innych dokładnych narzędzi pomiarowych.

Jeśli masz pojecie w tej dziedzinie w tej sytuacji twój post jest co najmniej nie ma miejscu.

nie wiem czy w pleni odpowiedziałem na twoje zapytanie ale ufam ze tak,

wlasciwie cala sprawa sie sprowadza do odpowiedzi na pytanie czy należysz do grupy ludzi dla których 0,01 to dużo czy mało ?

A tak na marginesie to moja wypowiedz tyczyła sie gwintów.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 13 gru 2005, 10:15

Jak tak, to w porządku, bo nie wiedziałem, co znaczy maszynka:

"nic do czego wymagana jest dokladnosc. (0,01-0.001)" - cytuję Towje słowa.

Czyli kolega chce zrobić szlifierkę CNC, nie frezarkę? O psaometrze (a może kotaometrze - jeden czort wie, skąd taka durna nazwa) słyszałem [gdzieś między jednym, a drugim rzazem sprzegu pił tartacznych]. Natomiast nie wiem, czy kolega słyszał o granicznych możliwościach obróbkowych maszyn skrawających? Stąd moje (sarkastyczne skąd-inąd) pytanie - o obróbkę z dokładnością 0.001 mm. Rozumiem, że kolega ma na myśli także taką powtarzalność.

Obróbka do 1 setnej - to da się zrobić, do 1 tysięcznej - karkołomne i niewiarygodne.

(na marginesie jestem inżynierem, konstruktorem maszyn do obróbki drewna).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 13 gru 2005, 11:42

Piotr Rakowski pisze:Obróbka do 1 setnej - to da się zrobić, do 1 tysięcznej - karkołomne i niewiarygodne.
brak mi slow do Ciebie, masz zly humor czy co (?) ale jak dla ciebie to abstrakcja czyli należysz do ludzi dla których 0,01 to mało. Natomiast dla mnie to dużo
Piotr Rakowski pisze:Obróbka do 1 setnej - to da się zrobić, do 1 tysięcznej - karkołomne i niewiarygodne.
każdy szlifierz pracuje do 0,001 i nie ma w tym nic karkołomnego.

no chyba że szlifuje deski :)

proponuje zakończyć ta bezsensowna wymianę zdań

a taka na marginesie to co sobie ubzdurales z ta szlifierka CNC (?) i doczytaj do czego tyczy sie wypowiedz o 0,01-0,001 to morze pojedziesz po rozum do głowy - jak na inz wypadałoby

pozdrawiam
olo

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 13 gru 2005, 12:22

panowie: obaj jestescie niezli. nawet szlifierze narzedziowi maja problem z utrzymaniem tolerancji w dwoch setkach dla detali okraglych o wiekszych dlugosciach. nawet w przypadlku wiekszych plaszczyzn zaczyna byc to problem, bo sciernica sie sciera w trakcie pracy i w przypadku szerszych powierzchni wychodzi roznica wysokosci krawedzi w setce lub dwoch. w praktyce wyglada to tak, ze najpierw sie szlifuje zgrubnie, potem wykanczajaco, a wypadku prac bardzo dokladnych robi sie jeszcze jedno przejscie dodatkowe "wyiskrzajace" z bardzo malym przybraniem (0.01-0.02mm). przerabiam ten temat na wlasnej skorze, bo sie uparlem, zeby mi gosc zrobil rownoleglosc na zero w przypadku plyty 600x400x50mm stanowiacej podstawe mojej maszyny.

teraz odnosnie frezarek:
owszem, praktycznie kazda nowoczesna frezarka cnc ma teoretyczna rozdzielczosc nastawcza rzedu 0.001-0.0001mm. niestety jesli uklad sterowania "kaze" maszynie sie przesunac o 0.001mm to wiadomo, ze tak minimalny obrot walu serwomechanizmu gdzies sie "rozplynie" i maszyna albo w ogole sie nie przemiesci, albo skoczy o iles tam. widac to zreszta dobrze w czasie obrobki plaszczyzn, gdy teoretycznie frez jest na stalej wysokosci w osi Z, a tak na prawde na ekranie widac, ze caly czas skacze sobie o kilka tysiecznych.tak wiec w praktyce, nawet dobrymi narzedziami, w dobrych oprawkah, na dobrej maszynie ciezko jest uzyskac dokladnosci wymiarow w granicach setki lub dwoch. powodem jest to, ze sama maszyna ma jakis swoj blad, w najlepszym wypadku kilka mikronow, frezy maja swoje bicie, oprawki i wrzeciono rowniez. do tego dochodzi chlodziwo, wiory wpadajace w obszar obrobki, drgania i ch* wie co jeszcze. zdazalo mi sie frezowac kanalki w siodmej klasie (wiec tolerancja w setkach a nie w mikronach), i wiem, ze w jednym przejsciu zgrubnym i wykanczajacym jest to bardzo trudne do uzyskania. trzeba to przejechac jeszcze raz tym samym wiorem i sie pieprzyc z jakimis plytkami wzorcowymi bo inaczej ciezko to zmierzyc.

p.s. tajemnicze narzedzie pomiarowe o ktorym mowa to PASAMETR, i wlasciwie to nie sluzy ono do mierzenia wymiarow, tylko do sprawdzania odchylki od wymiaru zalozonego. nigy nie lubilem tym mierzyc.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Linki”