najbardziej obciążona śruba w złączu skręcanym momentem

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
twardziel09
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

najbardziej obciążona śruba w złączu skręcanym momentem

Post napisał: twardziel09 » 13 lut 2013, 21:56

Witam. Nie dawno projektowałem złącze wielośrubowe skręcane momentem Ms. Postepując zgodnie z ksiązką wszystko pięknie wyszło:). Nurtuje mnie tylko jedna rzecz.
W złączu o dowolnym rozmieszczeniu śrub np. 2 rzedy śrub a w rzędzie 4 śruby. Dajmy na to że są rozmieszczone symetrycznie tak, że ich środki są na obwodzie prostokata. W środku "ciężkości" wszystkich przekrojów śrub S czyli w środku prostokąta będzie działał moment skręcający. Według literatury najbardziej obciązona śruba siłą Qmax jest ->najdalej<- odległa (r_max) od środka ciężkości przekrojów śrub. Podają wzór na siłę maksymalną:

Kod: Zaznacz cały

Qmax=(Ms*r_max)/(suma(l_i^2))
oraz

Kod: Zaznacz cały

Qmax/r_max=Q1/r_1=...=Qi/r_i
Dziwi mnie to bo z mechaniki wiem że czym większe ramie tym mniejsza siła przyłożona na koncu ramienia. Nie wiem czy dobrze mysle ale wydaje mi się ze ma to analogiczne wyjaśnienie do rozkładu naprężeń stycznych w kołowym pręcie skręcanym. Gdzie czym dalej od środka tym większe naprężenia. Nigdzie nie jest wyjaśnione dlaczego jest taki rozkład ale z doświadczenia wiadomo ze tak jest.

Tagi:

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: atom1477 » 16 lut 2013, 21:54

Widocznie chodzi o to że śruby najbardziej oddalone od środka wykonają największy ruch podczas kasowania luzów przy próbie obrotu. A co za tym idzie jako pierwsze oprą się o krawędzie otworów a więc jako pierwsze przejmą obciążenie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”