Belka nie do rozwiązania
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Belka nie do rozwiązania
Witam wszystkich forumowiczów.
Od dwóch dni męczę się z prostą wydawało by się beleczką ale przy obliczaniu rekcji (układ trzech równań z trzema niewiadomymi) układ zeruje mi się.
Czy mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tej belki (wyznaczeniu reakcji). Ewentualnie nakierować jak ją obliczyć.
Od dwóch dni męczę się z prostą wydawało by się beleczką ale przy obliczaniu rekcji (układ trzech równań z trzema niewiadomymi) układ zeruje mi się.
Czy mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tej belki (wyznaczeniu reakcji). Ewentualnie nakierować jak ją obliczyć.
- Załączniki
-
- belka.jpg (10.68 KiB) Przejrzano 1393 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ta belka jest statycznie niewyznaczalna i takimi metodami na dodatek błędnymi to jej nie policzysz. Chyba słyszałeś, że równania statyki są dla sił pionowych (a takie masz w tej belce) tylko dwa: suma sił na oś pionową i suma momentów wzgl. dowolnego punktu równe zero. Napisałeś 3 równania, z których dwa- dotyczące momentów są tożsame- to jest właśnie ten błąd. Choćbyś napisał sto równań na moment w różnych punktach to nic ci to nie da, bo napiszesz tylko sto wersji tego samego równania
Poczytaj sobie lepiej hasło "belki statycznie niewyznaczalne" i "metoda sił"
No chyba, że coś żle przerysowałeś i gdzieś zapommniałeś o przegubie w tej belce, wtedy byłaby statycznie wyznaczalna, bo przegub dałby obok dwóch równań statyki dodatkowy trżeci warunek.

No chyba, że coś żle przerysowałeś i gdzieś zapommniałeś o przegubie w tej belce, wtedy byłaby statycznie wyznaczalna, bo przegub dałby obok dwóch równań statyki dodatkowy trżeci warunek.