jak obliczyc siłe x
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Witam
600N nie będzie
mnie wyszło że ma być 2700N oczywiście na samym początku później ta siła się zmniejsza ze wzrostem kąta pomiędzy wózkiem a ramą
w końcowej razie siła ta wyniesie 0 N bo cos 90=0.
pozdrawiam
600N nie będzie
mnie wyszło że ma być 2700N oczywiście na samym początku później ta siła się zmniejsza ze wzrostem kąta pomiędzy wózkiem a ramą
w końcowej razie siła ta wyniesie 0 N bo cos 90=0.
pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
jeszcze jedno ... czy ktoś wział pod uwage tarcie i masę tych patyków ? to juz nie jest układ zeszytowo ćwiczebny, to jest uklad rzeczywisty, pi razy oko walnąłem 600, ale fakt to lezy przy podstawie prawie, po to jest nierowność żeby ją rozwiązac, ale teraz dodajmy masy i tarcie czyli plus jakies 50%
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
Oto obliczenia :
- Załączniki
-
- scan.jpg (118.61 KiB) Przejrzano 1292 razy
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
pfff... pi razy oko powiadasz? wez se tak pi razy oko policz jakis detal do swojego nielatajacego samolotu, a pozniej koniecznie udaj sie nim w pierwsza i pewnie niezwykle krotka, gwaltownie zakonczona podroz.bartuss1 pisze:jeszcze jedno ... czy ktoś wział pod uwage tarcie i masę tych patyków ? to juz nie jest układ zeszytowo ćwiczebny, to jest uklad rzeczywisty, pi razy oko walnąłem 600, ale fakt to lezy przy podstawie prawie, po to jest nierowność żeby ją rozwiązac, ale teraz dodajmy masy i tarcie czyli plus jakies 50%
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Arizon nie uwzględniłeś odziaływania tej dźwigni dłuższej a ona też bierze udział w tym układzie. Mi wychodzi wyższa siła.
Na marginesie uwaga do kolegi Bartusa: szacować można np. siły tarcia, rzeczywistą wytrzymałość Rm użytych materiałów, lub czy rzeczywista siła będzie wyższa czy niższa od obliczonej itp. itp rzeczy... natomiast tego typu schematy po prostu mniej lub bardziej dokładnie ale się liczy.
Na marginesie uwaga do kolegi Bartusa: szacować można np. siły tarcia, rzeczywistą wytrzymałość Rm użytych materiałów, lub czy rzeczywista siła będzie wyższa czy niższa od obliczonej itp. itp rzeczy... natomiast tego typu schematy po prostu mniej lub bardziej dokładnie ale się liczy.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
To sie nazywa podpora stala (brak przesuniec w osiach; ale to nie znaczy, ze przylaczony element nie ma mozliwosci rotacji - czyli "przegub"; a podpora ruchoma to ma odblokwana jeden lub wiecej kierunkow w ktorych moze sie przesuwac.bartuss1 pisze:ano tak to wygląda tyle że z lewej strony dla reakcji Rax i Ray jest zawias - tak by to mozna okreslić na którym przyczepiono ten 2 metrowy patek z punktem g na koncu na który naciska się masą 25 kg równoważoną przez patyk 1,1 metra pod jakimś katem do tej masy, który konczy się suwakiem , którego przesuw równowazyć ma siła x .
Mniejsza o to, teraz mniej wiecej wiadomo o co chodzi.
Hooah!
-
- Kontakt:
Oczywiście że uwzględniłem gdybym nie uwzględnił to cały układ równań by nie miał sensu.Arizon nie uwzględniłeś odziaływania tej dźwigni dłuższej a ona też bierze udział w tym układzie. Mi wychodzi wyższa siła.
Reakcja dłuższej dźwigni jest to RA. Po obliczeniu kątów RAy wychodzi bliskie zeru (coś chyba 4 miejsce po przecinku dopiero) a RAx jest bliskie RA 0.996 chyba jakoś tak więc przyjąłem że to RAx=RA.
Pozdrawiam
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl