Witam, mam problem z pracą przejściową. Muszę zaprojektować przekładnie pasową z pasem klinowym. Mam już całą zaprojektowaną praktycznie i zaakceptowaną tylko Pani wymyśliła sobie, żeby dodać pkt o średnicy wału w miejscu mocowania koła i tu problem. Policzyłem, ale twierdzi, że źle. Ma być policzony z warunków na wytrzymałość. Możecie rzucić okiem i podpowiedzieć coś?
Z góry dzięki
PKM - p. przejściowa
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Darko,
Wg mnie bardzo porzadnie sklecony project. Przynajmniej takie sprawia wrazenie.
Kilka uwag:
1. Jak na 15KW mocy ten silnik ma bardzo male wymiary - srednica 200mm I dlugosc 350mm ? 15kW to calkiem spora kolubryna moim zdaniem.
2. Naciag wstepny pasow wyszedl Ci 1,5N a pozniej policzyles 7000N wlasciwy - z punktu widzenia praktyka - 100gram naciagu wstepnego I prawie tone w czasie pracy ... cos nie do konca prawda
3. Policzyles sily dzialajace w paskach, ok. Teraz musisz ten walek jakos zalozyskowac. Dobrac wstepnie lozyska. Jakie sa szerokie.
Wstepny szkic kolo, wal I lozyska.
Wyjda Ci odleglosci miedzy osiami ( ze wzgledu na geometrie lozysk I obudow ).
Masz sile, masz odleglosci liczysz na wyginanie jaka powinna byc minimalna srednica. Robisz 2 razy wieksza dla pewnosci I gotowe.
RYSUNEK Zlozeniowy.
Wg mnie bardzo porzadnie sklecony project. Przynajmniej takie sprawia wrazenie.
Kilka uwag:
1. Jak na 15KW mocy ten silnik ma bardzo male wymiary - srednica 200mm I dlugosc 350mm ? 15kW to calkiem spora kolubryna moim zdaniem.
2. Naciag wstepny pasow wyszedl Ci 1,5N a pozniej policzyles 7000N wlasciwy - z punktu widzenia praktyka - 100gram naciagu wstepnego I prawie tone w czasie pracy ... cos nie do konca prawda

3. Policzyles sily dzialajace w paskach, ok. Teraz musisz ten walek jakos zalozyskowac. Dobrac wstepnie lozyska. Jakie sa szerokie.
Wstepny szkic kolo, wal I lozyska.
Wyjda Ci odleglosci miedzy osiami ( ze wzgledu na geometrie lozysk I obudow ).
Masz sile, masz odleglosci liczysz na wyginanie jaka powinna byc minimalna srednica. Robisz 2 razy wieksza dla pewnosci I gotowe.
RYSUNEK Zlozeniowy.