CNC dla początkującego ok. 40 x 30
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
CNC dla początkującego ok. 40 x 30
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem na firmę małego CNC o polu roboczym 40 x 30 może troszkę większej ( wszystko zależy od ceny jaką będę musiał na to przeznaczyć ) . Zamierzam wycinać głównie w sklejce , mdf-ie, drewnie. Zależy mi na dobrej dokładności gdyż będę wycinał małe oraz duże elementy.
Widziałem parę maszyn na allegro lecz jestem w tym temacie całkowitym zielony. Dlatego też byłbym wdzięczny za pomoc .
Zastanawiam się nad zakupem na firmę małego CNC o polu roboczym 40 x 30 może troszkę większej ( wszystko zależy od ceny jaką będę musiał na to przeznaczyć ) . Zamierzam wycinać głównie w sklejce , mdf-ie, drewnie. Zależy mi na dobrej dokładności gdyż będę wycinał małe oraz duże elementy.
Widziałem parę maszyn na allegro lecz jestem w tym temacie całkowitym zielony. Dlatego też byłbym wdzięczny za pomoc .
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Myślę ze powinna wystarczyć mi dokładność na poziomie 0,1 mm. Zależy mi też na sprzęcie który nie będzie miał zbyt powolnego posuwu ( tak by nie przypalać materiału ).
Powiedz mi proszę czy komplety na allegro są kompletne ( stół + wrzeciono ) czy raczej trzeba kupić je osobno ?
Jesteś w stanie polecić mi jakąś rzetelną firmę ew. maszynę która powinna być wystarczającą ?
Tak jak wcześniej wspomniałem nie miałem nigdy styczności z tego typu maszyną . Nie wiem na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę podczas wyboru maszyny dla mnie. Dodatkowo które z oprogramować będzie najłatwiejsze do opanowania ?
Powiedz mi proszę czy komplety na allegro są kompletne ( stół + wrzeciono ) czy raczej trzeba kupić je osobno ?
Jesteś w stanie polecić mi jakąś rzetelną firmę ew. maszynę która powinna być wystarczającą ?
Tak jak wcześniej wspomniałem nie miałem nigdy styczności z tego typu maszyną . Nie wiem na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę podczas wyboru maszyny dla mnie. Dodatkowo które z oprogramować będzie najłatwiejsze do opanowania ?
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: CNC dla początkującego ok. 40 x 30
Jeśli dalej mowa o frezarce to drewno ma tę zaletę, że nawet jak wymiary mijają się o 0.1mm to wszystko się poskłada i pozamyka. Sam zbudowałem jakiś czas temu frezarkę do drewna. Dokładność mam na poziomie 0.05 - 0.1mm i mam powtarzalność detali i to właśnie powtarzalność jest najważniejsza w drewnie, bo jeśli tylko maszyna będzie na śrubach kulowych i prowadnicach liniowych to na pewno ma dokładność na poziomie co najmniej 0.1mm. Wpakowałem w swoją maszynę jakieś 7000 w sumie. Pole robocze to 600x1000x250 mm. Tobie też polecam pobawić się samemu bo na pewno w takim budżecie nie kupisz nic satysfakcjonującego.
-
Re: CNC dla początkującego ok. 40 x 30
I zaraz Autor tematu oprzytomnieje, sprawdzi ceny "gotowców" i opłacalność (dla firmy) a następnie: zrezygnuje,
bo ciemno to widzę żeby sam sobie zrobił chyba że poskłada jakiś SET
(bo i takie są ale nie za taką kaskę)
Dodane 33 minuty 31 sekundy:
zobacz : http://www.cnc-sable.nl/sable-2015-tafe ... anguage=en
bo ciemno to widzę żeby sam sobie zrobił chyba że poskłada jakiś SET
(bo i takie są ale nie za taką kaskę)
Dodane 33 minuty 31 sekundy:
zobacz : http://www.cnc-sable.nl/sable-2015-tafe ... anguage=en
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design