Kolejność włączania zasilania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Kolejność włączania zasilania
Mam płyte główną SSK-MB i przy starych sterownikach SSK-B01 musiałem włączać najpierw zasilanie 12V płyty głównej (elektronika sterowników była zasilana z płyty głównej). Dopiero potem było uruchamiane "zasilanie do silników"
Czy przy sterownikach 4.2 A i płycie SSKMB jest możliwe włączanie napięcia do sterowników jak i 12V do elektroniki bez obawy że coś nieoczekiwanego się stanie ? ( np spalenie sterownika lub czy na wejściu sterownika "Enable" będzie 0 lub 1)
Dzięki za odpowiedzi
Czy przy sterownikach 4.2 A i płycie SSKMB jest możliwe włączanie napięcia do sterowników jak i 12V do elektroniki bez obawy że coś nieoczekiwanego się stanie ? ( np spalenie sterownika lub czy na wejściu sterownika "Enable" będzie 0 lub 1)
Dzięki za odpowiedzi
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Generalnie stosowanie takich układów nie jest zbyt popularne. Rozwiązanie było stosowane np. w akustycznych wzmacniaczach audio produkcji Kasprzaka, do zabezpieczenia zespołów głośnikowych. Można je użyć do włączania zasilania silników. Jednak w obwodzie, w którym płynie suma prądów wszystkich silników, trzeba zastosować klucz tranzystorowy lub mocny przekaźnik.
Analizując stany nieustalone układów zasilających okazuje się, że zasilacze z transformatorami toroidalnymi dużej mocy, z zainstalowanym modułem softstartu mają z zasady opóźnione pojawienie się napięcia silników względem napięcia logiki. Problem może jedynie wystąpić w chwili wyłączania zasilania. W związku z tym, że logika pobiera bardzo mało prądu w stosunku do silników, przy jednoczesnym wyłączeniu, napięcie silników spadnie znacznie szybciej niż logiki. Warunkiem gwarantującym odpowiednią kolejność rozładowania szyn zasilania jest wyłączanie sterowania kiedy silniki są w stanie trzymania, wejście ENABLE w stanie aktywnym.
Sterowania mniejszej mocy, bez softstartu, działają równie poprawnie przy włączaniu zasilania, gdyż duże pojemności filtrujące napięcie silników powodują wystarczające opóźnienie względem napięcia logiki.
Analizując stany nieustalone układów zasilających okazuje się, że zasilacze z transformatorami toroidalnymi dużej mocy, z zainstalowanym modułem softstartu mają z zasady opóźnione pojawienie się napięcia silników względem napięcia logiki. Problem może jedynie wystąpić w chwili wyłączania zasilania. W związku z tym, że logika pobiera bardzo mało prądu w stosunku do silników, przy jednoczesnym wyłączeniu, napięcie silników spadnie znacznie szybciej niż logiki. Warunkiem gwarantującym odpowiednią kolejność rozładowania szyn zasilania jest wyłączanie sterowania kiedy silniki są w stanie trzymania, wejście ENABLE w stanie aktywnym.
Sterowania mniejszej mocy, bez softstartu, działają równie poprawnie przy włączaniu zasilania, gdyż duże pojemności filtrujące napięcie silników powodują wystarczające opóźnienie względem napięcia logiki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jeśli to nie jest duży problem.pukury pisze:jak chcesz to poszukam

Akurat muszą coś takiego zrobić. Wcześniej zrobiłem jakiś patent własny połączenie ( układu miękkiego startu toroida i dodatkowego przekaźnika) . Zasilanie końcówki mocy ( silników ) jest możliwe tylko wtedy gdy jest już 12V na logice. Efekt przy włączaniu jest ok. przy wyłączaniu już gorzej ( odcinane praktycznie jednocześnie). Efekt dodatkowy - gdy gdzieś wywieje 12V zasilające logikę to zasilanie silników też się wyłączy , co jest chyba niemniej ważne od kolejności załączania.
..... Tak mi się skojarzyło , że wystarczy dodać większy elektrolit przy zasilaniu logiki i kolejność przy wyłączaniu będzie zgodna z sugestią jaką podał pukury

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam !! znalazłem jedynie wersją wstępną płytki - trzeba ją nieco " zoptymalizować "
. mogę dołączyć jako zip ( plik PCB - traxmaker ) . nie mam niestety możliwości zapisać inaczej . sprawę rozwiązałem nieco inaczej . zasilanie logiki wynosi 5V ( nie 12 i dopiero stabilizator ) .
na płytce jest od razu soft - start ( klasyczny układ ) . mogę z ciekawości skończyć to co mam na płytce i sprawdzić . akurat będą święta i trochę czasu . schematu niestety nie mam - był na jakiś karteczkach i poszedł sobie w śmieci . pozdrawiam !!

na płytce jest od razu soft - start ( klasyczny układ ) . mogę z ciekawości skończyć to co mam na płytce i sprawdzić . akurat będą święta i trochę czasu . schematu niestety nie mam - był na jakiś karteczkach i poszedł sobie w śmieci . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares