Zwracam się do was z uprzejmą prośbą o dwie rzeczy.
Po pierwsze, chodzi o rozpoznanie silnika krokowego i jego parametrów. Oznaczenie silnika to FL57STH76-4008A-L, wychodzi z niego 8 kabli.. Odnalazłem serię silników FL57STH76, ale mojego nie było wśród nich a mam w maszynie 4 takie. Dodaję fotkę naklejki na tym silniku, może to w czymś pomoże.

Druga sprawa, powiązana z silnikiem, to kwestia doboru nowego źródła zasilania. Wiem, że zasilacz impulsowy to nie jest najlepszy pomysł, ale tak właśnie było do tej pory doprowadzone zasilanie i tak chcę pozostawić. Odziedziczyłem niesprawny sprzęt i chciałbym go reanimować możliwie niskim kosztem. Maszynę dostałem za grosze, uruchamia się, wiązka lasera (ploter CO2) jest generowana ale silniki stoją. Sprawdzając miernikiem, prąd do zasilacza dociera, ale już z niego nie wychodzi, więc to będzie pierwsza część jaką wymienię.
Teraz tak, są 4 szt. silników takich jak prosiłem o rozpoznanie, jeden to oś X, drugi oś Y i dwa na oś Z. Oś X obsługuje sterownik SSK-B03 (M542-05), oś Y drugi taki sam, natomiast oś Z SSK-B06 (M860). Z tego co wyczytałem z tabliczki znamionowej zasilacza to siedział tam 40V 10A. Teraz pytanie, czy nada się tutaj 36V 10A, czy iść w 48V 10A?
Nie znając dokładnych danych silników nie jestem w stanie wyliczyć mocy potrzebnej, dlatego proszę o pomoc.