Podłączenie tokarki - falownik czy wymiana silnika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Podłączenie tokarki - falownik czy wymiana silnika
Stałem się posiadaczem tokarki, w której został zastosowany silnik 700/1420 obr/min. 400v, 1,5/2,4 kw, 4,8/5,1 A podłączony w układzie Dahlandera.
Ze względu na brak 3f jestem zmuszony zastosować rozwiązanie alternatywne. Więc zwracam się z prośbą do was o pomoc.
1. wymienić obecny silnik na jednofazowy i do redukcji obrotów wykorzystać jedynie skrzynie biegów tokarki.
Jeżeli tak to jaki silnik zainstalować? jakie parametry
2. wymienić obecny silnik na 3f 1400 obrotów zasilony w trójkąt z falownikiem jednofazowym i regulowanie obrotów tokarki na falowniku 700/1400 a resztę poprzez skrzynie biegów.
3. pozostać przy oryginalnym silniku i wykorzystując połączenie w trójkąt zasilić silnik z instalacji jednofazowej przez falownik rezygnując z 1400 obr/min.
4. ewentualnie inne propozycje - (na podłączenie siły nie ma szans.)
Ze względu na brak 3f jestem zmuszony zastosować rozwiązanie alternatywne. Więc zwracam się z prośbą do was o pomoc.
1. wymienić obecny silnik na jednofazowy i do redukcji obrotów wykorzystać jedynie skrzynie biegów tokarki.
Jeżeli tak to jaki silnik zainstalować? jakie parametry
2. wymienić obecny silnik na 3f 1400 obrotów zasilony w trójkąt z falownikiem jednofazowym i regulowanie obrotów tokarki na falowniku 700/1400 a resztę poprzez skrzynie biegów.
3. pozostać przy oryginalnym silniku i wykorzystując połączenie w trójkąt zasilić silnik z instalacji jednofazowej przez falownik rezygnując z 1400 obr/min.
4. ewentualnie inne propozycje - (na podłączenie siły nie ma szans.)
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam,
niestety tego silnika nie da się podłączyć do falownika z zasilaniem jednofazowym i wyjściem 3x230V.
Najprostsze wyjście to wymiana silnika i zastosowanie falownika.
pozdrawiam
Zapraszam do Akademii Falowników
niestety tego silnika nie da się podłączyć do falownika z zasilaniem jednofazowym i wyjściem 3x230V.
Najprostsze wyjście to wymiana silnika i zastosowanie falownika.
pozdrawiam
Zapraszam do Akademii Falowników
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Zacznij od zakupu falownika - tak czy siak największy na 220 V jest chyba 2,2 kW. I sprawdź, czy nie ruszy ci ten silnik spięty w podwójną gwiazdę. Bo powinien, i nie powinien wcale za dużo mocy stracić. Może będziesz musiał pokombinować trochę z rampą, i nie pójdzie wektorowo, ale powinien chodzić i pracować.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Dzisiaj dostałem propozycje wymiany silnika na 3kw 1400 obrotów zasilany 1f.
Silnik ma możliwość pracy w obu kierunkach i posiada dwa kondensatory - pracy i rozruchowy z wyłącznikiem odśrodkowym.
Co o tym myślicie?
Wymieniłem silnik na jednobiegowy 1400 obrotów
I zastosowałem falownik
Wszystkim serdeczne dziękuje za dyskusje.
Silnik ma możliwość pracy w obu kierunkach i posiada dwa kondensatory - pracy i rozruchowy z wyłącznikiem odśrodkowym.
Co o tym myślicie?
Wymieniłem silnik na jednobiegowy 1400 obrotów
I zastosowałem falownik
Wszystkim serdeczne dziękuje za dyskusje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Obecnie 230V. Moment na wale jest proporcjonalny do kwadratu napięcia i zmaleje o 2/3 nominalnego, czyli do 1/3.MlKl pisze:Zacznij od zakupu falownika - tak czy siak największy na 220 V jest chyba 2,2 kW. I sprawdź, czy nie ruszy ci ten silnik spięty w podwójną gwiazdę. Bo powinien, i nie powinien wcale za dużo mocy stracić.