Obróbka 3d na frezarce 3 osiowej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Obróbka 3d na frezarce 3 osiowej.
Jako że apetyt rośnie w miarę jadzenia, a ja jestem na ostatniej prostej w budowie mojej maszynki. Naszła mnie myśl, że przecież można obrabiać 3d na 3 osiowej maszynce, wystarczy przecież obrócić element na inny bok. i Tutaj pytanie, jakie czujniki czy coś w tym tylu zastosować żeby przeprowadzić taką obróbkę.
1. Biorę przykładowo bloczek Aluminium.
2. Kładę go na jednym boku, obrabiam przeciwny bok.
3. Obracam element o 180stopni, obrabiam bok, na którym wcześniej leżał.
1. Biorę przykładowo bloczek Aluminium.
2. Kładę go na jednym boku, obrabiam przeciwny bok.
3. Obracam element o 180stopni, obrabiam bok, na którym wcześniej leżał.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
musisz poprostu ustawić dobrze zero na nowo i zgodnie z projektem to samo tyczy sie zamocowania. jesli pod katem to musi byc pod takim jak zakładał projekt np z CAMu. to czy to popostawsz na stole 5 cm w prawo czy lewo t bez roznicy kwestia dobrego zlapania zera. Jak złapać zero? Wiele jest sposobów miedzy innymi wyspecjalizowanymi czujnikami czy sadami pomiarowymi. Zazwyczaj wystarczaja bardziej prymitywne metody no chyba ze sa to czesci do samolotu smiglowna itp.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 13:02 przez pasierbo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Czyli coś takiego? http://allegro.pl/sonda-pomiarowa-optyc ... 79550.html
Da się to podłączyć żeby mierzyło podczas pracy? Czy już trochę bujam w obłokach sc-fi?
a liniały magnetyczne/optyczne?
Da się to podłączyć żeby mierzyło podczas pracy? Czy już trochę bujam w obłokach sc-fi?
a liniały magnetyczne/optyczne?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Do kostek najlepsze jest imadło maszynowe, jeszcze lepiej precyzyjne. Samocentrujące? Po co? Do ustawienia kup czujnik zegarowy jak ci napisałem, może rzeczywiście na początek może ze 2-3 bo jak nie masz pojęcia to szybko "zużyjesz" te dość czułe na traktowanie przyrządy. Kup do nich od razu podstawkę magnetyczna taką żeby ci pasował do wrzeciona jej magnes. Coś w tym guście http://www.imbth.com.pl/prod,827,812-2- ... yczna.html tylko poszukaj tańszej gdzie indziej.
Chodzi o rozmiary tej kostki z magnesem na dole.
Chodzi o rozmiary tej kostki z magnesem na dole.