ULN2803 AG

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

ULN2803 AG

Post napisał: wood carver » 08 gru 2006, 20:11

Cześc

Mam problem...z tytulowym ULN...problem jest w tym, ze jak podpinam napiecie wysterowani, ktore nie powinno przekroczyc 25mA....podpinam pod "common" 12v. i nic.....na "out" pinie naprzeciw pojawia sie jakies napiecie ale wlasciwie prad jest zerowy.....zwiekszylem wysterowanie do 60 mA i to samo!!!....czy mozliwe ze to przez to ze zasilam to z zasilacza impulsowego????????? czy to nie ma nic do rzeczy?[/fade]

[ Dodano: 2006-12-09, 08:41 ]
Hm....w sumi post jest nieaktualny..nie do końcc chyba rozumiałem idee działąnia ULN ...sam sobie odpowiedziałem na pytanie..ale nie usune go bo może sie komuś przyda..

sprawa jest ta: w uln wejście "common" można zostawi nie podłączone...nie zasilac go ....
po podaniu napięcia między pomiędzy którymś z pinów po ( omówmy sie ) lewej stronie do masy....po prawej stronie pin zostaje zwarty rónież do masy.....

podłanczając zasilanie pod pin z prawej strony..i np odbiornik prądu pod mase.....zaczyna plyną prad!

Oczywiście prąd po prawej stronie nie jest wprost proporcjonalny do prądu zasilania...a zależy od wartośi prądu zasileonego pinu po lewej stronie...lub 7 pozostałych...
Pod ttl przeznaczon jest ULN2803....I forward) in +5v, 25mA....I (out) -do 500mA, 50 V

Tagi:

Wróć do „Elektronika ogólna”