Czym zastapić BDV47
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Czym zastapić BDV47
Poleciały mi w falowniku tranzystory BDV47.
Czy są jakieś popularne zamienniki ?
Znalazłem tylko BDV73B i GBD646 może jest coś bardziej dostępnego ?
Czy są jakieś popularne zamienniki ?
Znalazłem tylko BDV73B i GBD646 może jest coś bardziej dostępnego ?
- Załączniki
-
- BDV.JPG (26.39 KiB) Przejrzano 608 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
W falowniku ? Podaj przy jakim napięciu pracował ten tranzystor ? Słowo falownik sugeruje 400V , falownik to najczestrze okreslenie przemiennika czestotliwości do silnika trójfazowego pracującego w okolicach 400V .
Może chodzi o jakiś sterownik silnika krokowego lub bldc ewantualnie DC , to zupełnie inna para kaloszy ,
podaj podstawowe dane , napiecie, prąd tego sterownika i nie bedzie problemu z podaniem ci taniego odpowiednika .Pozdrawiam
PS 4 sztuki na zdjeciu sugerują że jest to serwo silnika DC
Może chodzi o jakiś sterownik silnika krokowego lub bldc ewantualnie DC , to zupełnie inna para kaloszy ,
podaj podstawowe dane , napiecie, prąd tego sterownika i nie bedzie problemu z podaniem ci taniego odpowiednika .Pozdrawiam
PS 4 sztuki na zdjeciu sugerują że jest to serwo silnika DC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Jest to jednak falownik
dla wrzeciona firmy JAGER typ SFU 0100 , daje na wyjściu 3 x 38V (to nie pomyłka) przy 1000Hz.
Może ktoś ma schemat do tego ?
Tranzystory już dobrałem i wymieniłem ale przy właczeniu znowu poleciały , musiało coś dalej nawalić. A wszystko zaczęło się od zepsutego wyłącznika który nie odłączył jednej fazy po naciśnięciu stop.

Może ktoś ma schemat do tego ?
Tranzystory już dobrałem i wymieniłem ale przy właczeniu znowu poleciały , musiało coś dalej nawalić. A wszystko zaczęło się od zepsutego wyłącznika który nie odłączył jednej fazy po naciśnięciu stop.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Czyli jednak taki niskonapieciowy falownik do wysokoobrotowego silnika. BD 649 powinien dac rade . O wiele mocniejsze są BD 911 ale to nie darlinkton , jakby dobrać z wiekszym wzmocnieniem to niekiedy da sie podmienić za darlinktony.
Jeśli nadal palą sie to należy odłączyć zasilanie tranzystorów końcowych , brać oscyloskop i sprawdzić sygnały w układzie . Ewentualnie zastąpić silnik rezystorami i uruchamiać układ na sztucznym obciążeniu.
Jeśli nadal palą sie to należy odłączyć zasilanie tranzystorów końcowych , brać oscyloskop i sprawdzić sygnały w układzie . Ewentualnie zastąpić silnik rezystorami i uruchamiać układ na sztucznym obciążeniu.