Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum, dopiero zaczynam swoją przygodę z cnc.
Zamierzam zrobić małą frezarkę, jeżeli wszystko wyjdzie zabiorę się za większą. Zaczynam kompletować części. Mam takie silniki:
Silnik krokowy KH56JM2B021 firmy JAPAN SERVO.
Parametry:
* Napięcie 24 V
* 1,8 deg/step
* wyprowadzenie 6 przewodowe
* długość korpusu 47 mm
* szer/wys 56 mm
* długość całości 87 mm
* średnica ośki 6 mm
* średnica koła zębatego 10 mm
* średnica koła zamachowego tylnego 45 mm
* waga 0,59 kg
Silnik krokowy 103H7123-0659 firmy SANYO DENKI.
Parametry:
* Prąd 2,5 A
* 1,8/step
* połączenie 6 przewodowe
* długość korpusu 55 mm
* szer/wys 56 mm
* długość całości 93 mm
* średnica zębatki 12 mm
* średnica osi 6 mm
* waga 0,67 kg
Silnik krokowy 103H7123-2611 firmy SANYO DENKI.
Parametry:
* Prąd 3,6 A
* 1,8 deg
* wyprowadzenie 6 przewodowe
* długość korpusu 53 mm
* szer/wys 56 mm
* długość całości 99 mm
* średnica ośki 6 mm
* średnica koła zębatego 10 mm
* waga 0,86 kg
Czy one się nadają? Jakich sterowników do nich użyć?
Myślę o tym zestawie: http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 44404.html
Czy ma to sens?
sterowniki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Od kilku tygodni męczę dokładnie ten zestaw sterownika. Płyta główna jest z forum SSK MB 1. sterowniki są natomiast z strony: http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml.
2,5 A mają w piku. W praktyce zasilam tym trzy silniki, dwa 1 A, jeden 3 A. O ile z tym 1 A jest całkiem ok, tzn grzeje się, ale wentylator da radę schłodzić, o tyle ten 3 A potrafi zagotować ten sterownik ( 10 - 15 min pracy, szczególnie jak trzyma pozycję i nie dotkiesz, bo parzy).
Sam kupiłem go ze względu na cenę. Sprzedawca uczciwy, choć jeśli dojdzie do zakupu proszę poprosić go o dokładnie zabezpieczenie przed wysyłką. Płytki są bardzo ładnie polutowane, możliwość ustawienia mikrokroku do 1/8, jednak jest jedna poważna wada - prąd na silnikach reguluje się w tym sterowniku poprzez wymianę dwóch rezystorów - trzeba lutować
. U mnie na domyślnej konfiguracji, takiej jak dostałem, działają, choć nie da się zostawić ich bez opieki, boję się, żeby nie poszły z dymem. Domyślna konfiguracja po zainstalowaniu Mach 2 je obsługuje od razu, w Mach 3 ustawić tylko porty i piny dokładnie jak to jest w Mach 2 i tez działa bez problemu.
Jeśli są jeszcze jakieś pytania dotyczące tych sterowników, pisać
leżą obok na stole, podłączone i działają. Myślę że na początek to dobra propozycja, a co do silników - są mądrzejsi na tym forum, może doradzą 
Pozdrawiam
2,5 A mają w piku. W praktyce zasilam tym trzy silniki, dwa 1 A, jeden 3 A. O ile z tym 1 A jest całkiem ok, tzn grzeje się, ale wentylator da radę schłodzić, o tyle ten 3 A potrafi zagotować ten sterownik ( 10 - 15 min pracy, szczególnie jak trzyma pozycję i nie dotkiesz, bo parzy).
Sam kupiłem go ze względu na cenę. Sprzedawca uczciwy, choć jeśli dojdzie do zakupu proszę poprosić go o dokładnie zabezpieczenie przed wysyłką. Płytki są bardzo ładnie polutowane, możliwość ustawienia mikrokroku do 1/8, jednak jest jedna poważna wada - prąd na silnikach reguluje się w tym sterowniku poprzez wymianę dwóch rezystorów - trzeba lutować

Jeśli są jeszcze jakieś pytania dotyczące tych sterowników, pisać

Pozdrawiam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Mam jeszcze pytanie. Czy do sterownika, jak na zdjęciu poniżej, można podłączyć silniki z tej aukcji:
http://allegro.pl/silnik-krokowy-6-8nm- ... 03526.html ?
http://allegro.pl/silnik-krokowy-6-8nm- ... 03526.html ?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Żeby miały kopa to 2.75V*25 = 68.75V, więc szukaj lepiej takich sterów do 70-80V.
Zresztą na tej stonce od silnika sprzedawca oferuje odpowiednie stery
Pozdrawiam

Można, ale dużo z nich nie wyciśniesz... 2.75V*20 = 55V, a to jest sterownik do max 36VMrTERMEKO pisze:Czy do sterownika, jak na zdjęciu poniżej, można podłączyć silniki z tej aukcji:

Żeby miały kopa to 2.75V*25 = 68.75V, więc szukaj lepiej takich sterów do 70-80V.
Zresztą na tej stonce od silnika sprzedawca oferuje odpowiednie stery

Pozdrawiam
Pozdrawiam Sławek