zasilacz impulsowy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
zasilacz impulsowy
Cześć
Mam takie pytanie otóż natchnęło mnie na budowę zasilacza impulsowego takiego do ładowarek telefonicznych zgadza się, że ona potrzebują tylko 5 v do zasilenia ?
Znaczy z 230v/5v
No i moje pytanie brzmi co by mi było potrzebne ? :
- transformator tylko jakiej grubości druty ?
-płytka drukowana
-dławik
-zapewne kondensator
- i dalej nie wiem co jeszcze
A z okablowaniem jak to by było ? Orientuje się ktoś ?
Chodzi mi o te 2 bolce które wchodzą do gniazdka da się je samemu zrobić ?
Bo jak by się nie dało to jak by to było z ładowaniem telefonu ?
Czy dało by się np zwykły kabel dolutować ? I czy ładowarka mogła by mieć wyjście usb do ładowania telefonu ?
Mam takie pytanie otóż natchnęło mnie na budowę zasilacza impulsowego takiego do ładowarek telefonicznych zgadza się, że ona potrzebują tylko 5 v do zasilenia ?
Znaczy z 230v/5v
No i moje pytanie brzmi co by mi było potrzebne ? :
- transformator tylko jakiej grubości druty ?
-płytka drukowana
-dławik
-zapewne kondensator
- i dalej nie wiem co jeszcze
A z okablowaniem jak to by było ? Orientuje się ktoś ?
Chodzi mi o te 2 bolce które wchodzą do gniazdka da się je samemu zrobić ?
Bo jak by się nie dało to jak by to było z ładowaniem telefonu ?
Czy dało by się np zwykły kabel dolutować ? I czy ładowarka mogła by mieć wyjście usb do ładowania telefonu ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Nie poddawaj się, zasilacze impulsowe są trudne, to prawda, ale warto iść tą drogą. Na początek poszukaj w internecie materiałów z czasopism branżowych typu Elektronika Praktyczna była tam cała teoria zasilaczy impulsowych wyłożona od początku ze szczegółami.
Grunt, to pomimo niepowodzeń na początkującym etapie nie poddać się i doprowadzić do końca zamierzony projekt.
Kto wie, być może się wtedy staniesz ekspertem w temacie.
Powodzenia.
Grunt, to pomimo niepowodzeń na początkującym etapie nie poddać się i doprowadzić do końca zamierzony projekt.
Kto wie, być może się wtedy staniesz ekspertem w temacie.
Powodzenia.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
-
- Posty w temacie: 6
Zasilacz impulsowy to transformator mostek i scalak + tranzystor ,ewentualnie stabilizator trój- końcówkowy np. serii 7xxx. Cała przemiana następuje już na przetransformowanym napięciu(po stronie wtórnej).
Natomiast w przetwornicy na stronie pierwotnej . |Następnie jest transformowana do napięcia niższego ,lub wyższego,prostowane , bądź nie, w zależności od potrzeb.
Nazewnictwo może być używane różne,bo w dzisiejszych czasach marketing zrobi wszystko ,byleby produkt sprzedać. Ja jednak je tak określam,albowiem takie rozgraniczenie kiedyś występowało i takie budowałem w latach mojej młodości .
Natomiast w przetwornicy na stronie pierwotnej . |Następnie jest transformowana do napięcia niższego ,lub wyższego,prostowane , bądź nie, w zależności od potrzeb.
Nazewnictwo może być używane różne,bo w dzisiejszych czasach marketing zrobi wszystko ,byleby produkt sprzedać. Ja jednak je tak określam,albowiem takie rozgraniczenie kiedyś występowało i takie budowałem w latach mojej młodości .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Zasilacz impulsowy (czasem zwany przetwornicą impulsową) to (PFC jak trzeba) mostek prostowniczy, kondensator, układ kluczujący, transformator, układ prostujący, kondensator.zdzicho pisze:Zasilacz impulsowy to transformator mostek i scalak + tranzystor ,ewentualnie stabilizator trój- końcówkowy np. serii 7xxx. Cała przemiana następuje już na przetransformowanym napięciu(po stronie wtórnej).
To co podałeś to zwykły zasilacz liniowy.