Pomiar impulsów enkodera
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Pomiar impulsów enkodera
Kupiłem silniki z enkoderami chciałbym przetestować ilość impulsów jaką posiadają.
W domu nie mam jakiś specjalnych do tego urządzeń ale mam sterownik PLC Ge-FAnuc Nano który ma szybkie wejścia i podłączałem tam już enkodery przemysłowe i wszytko było okej.
Niestety enkodery w silnikach DC są na 5V a wejścia PLC są na 24V i nie podłącze tego bezpośrednio.
Chciałbym zapytać Was czy taki schemat miałby sens i nic by się nie stało z PLC ?
Wolałbym zastosować polaryzacje PNP czy w tym przypadku schemat z 2 byłby odpowiedni ?
A może macie jakieś prostsze sprawdzone sposoby testowania enkodera ?
W domu nie mam jakiś specjalnych do tego urządzeń ale mam sterownik PLC Ge-FAnuc Nano który ma szybkie wejścia i podłączałem tam już enkodery przemysłowe i wszytko było okej.
Niestety enkodery w silnikach DC są na 5V a wejścia PLC są na 24V i nie podłącze tego bezpośrednio.
Chciałbym zapytać Was czy taki schemat miałby sens i nic by się nie stało z PLC ?
Wolałbym zastosować polaryzacje PNP czy w tym przypadku schemat z 2 byłby odpowiedni ?
A może macie jakieś prostsze sprawdzone sposoby testowania enkodera ?
- Załączniki
-
- Test_enkodera.JPG (9.36 KiB) Przejrzano 2709 razy
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Tak.Leoo pisze: Chodzi o przesunięcie poziomów logicznych TTL 0/5V na 0/24V a nie przesunięcie fazowe między kanałami
I czy jest sens wstawiania rezystorka przed bramką tranzystorka ?
Niestety moja wiedza an temat elektroniki jest niewielka ale coś tam wiem, ale muszę się upewniać a nie mam symulatora na tą chwilę żadnego.
___
Pomiar przesunięcia sprawdzę za pomocą funkcji w PLC więc odpada mi ten problem.