Przedstawiam prosty zasilacz z transformatora toroidalnego 24V 600W 25A ; mostkiem gretza 50A ; baterią kondensatorów 34 000 uF 50V low esr (34 x 1000 uF - największa możliwa pojemność dla tego napięcia i niskim esr "low equivalent series resistance"). Wszystkie połączone równolegle.
Miłego oglądania:
[youtube][/youtube]
Szafka jest wentylowana a na wentylatorach są filtry. Trafo posiada wbudowany wyłącznik termiczny. Mostek gretza posiada własne chłodzenie (radiator+wentylator).
Tyle na temat "standardu", teraz kilka ciekawych (choć prostych) rozwiązań.
Sofst start wykonany z żarówki 60W - na filmie widać jego działanie. Nie jest to rozwiązanie idealne ze względu na ręczne wyłaczanie sofststartu po naładowaniu baterii kondensatorów - nie chroni przed brakami napięcia w sieci elektrycznej. Aby nie spalić transformatora warto mieć na uzwojeniu pierwotnym s'kę i topik. Albo bardziej "profesjonalny" softsrart. Zaleta:prostota wykonania i cena kilkadziesiąt/kilkaset razy mniejsza niż standardowego softstartu.
Bateria kondensatórów - lepiej filtruje niż jeden kondensator o sumarycznej pojemności równej pojemności baterii. W dodatku filtrowanie jest rozłożone na "dłuższej drodze" co też ma znaczenie. Kondensatory są najpierw połączone w pakiety po 2 sztuki (równolegle, stykają się podstawami) - dzięki temu taki pakiet jednocześnie rozdziela linie zasilające - widać pod koniec filmu.
ZASILACZ - toroid 600W 24V 25A
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: ZASILACZ - toroid 600W 24V 25A
Nie ma to jak proste rozwiązanie. 
Przydałaby się metalowa obudowa i solidniejsze mocowania elementów w środku.

Przydałaby się metalowa obudowa i solidniejsze mocowania elementów w środku.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Nie wiem jeszcze jak bardzo całość będzie się grzała po kilku godzinach pracy - mam nadzieję że wentylacja da radę. Zastanawiałem się nad metalową szafką ale nigdzie nie znalazłem w odpowiedniej wielkości/cenie.
Dzięki za miłe słowa
To prosta konstrukcja wykonana przez amatora
Tymbardziej dziękuję za miłe słowa gdyż na forum można zobaczyć dużo bardziej "pro" konstrukcje które nie były tak pochlebnie oceniane. Dzięki!
Dzięki za miłe słowa

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Cześć fajny filmik te kondensatory LOW ESR dałeś bo Ci się plątały czy specjalnie kupowałeś ?
Myślę, że dawanie kondensatorów low ESR przy 50 Hz nie jest konieczne no chyba że Ci zależy na miejscu w obudowie lub niema różnicy cenowej.
Przydały by Ci się jeszcze jakieś kondensatory ceramiczne ze 2x100n do tłumienia szpilek
Pozdrawim
Myślę, że dawanie kondensatorów low ESR przy 50 Hz nie jest konieczne no chyba że Ci zależy na miejscu w obudowie lub niema różnicy cenowej.
Przydały by Ci się jeszcze jakieś kondensatory ceramiczne ze 2x100n do tłumienia szpilek

Pozdrawim
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
Dlaczego przy akurat 50 Hz nie ma sensu low esr?
One są używane do tłumienia w delikatnej elektronice podatnej na zakłucenia w urządzeniach podłączonych "pod 50 Hz"
Oraz w takich w tkórych zasila się impulsówkami - a one już sieją równo na "różnych częstotliwościach".
Tak czy siak trafiły się nowe low esr za śmiesznie małe pieniądze. Drożej by mnie wyszły "zwykłe" o tych samych parametrach pojemności/napięcia.

Tak czy siak trafiły się nowe low esr za śmiesznie małe pieniądze. Drożej by mnie wyszły "zwykłe" o tych samych parametrach pojemności/napięcia.