Klawisze dotykowe
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Klawisze dotykowe
Witam,
Poszukuję firmy, która wykonuje klawisze dotykowe - nie wiem nawet jak się dokładnie nazywają - ale chodzi mi o takie klawisze, które stosuje się w panelach do sterowania CNC np. Sinumerik - płaskie klawisze i pokryte wszystkie jednym kawałkiem jakby plastiku, o małym skoku. Ew. czy można coś takiego samemu zrobić?
Dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam!
Poszukuję firmy, która wykonuje klawisze dotykowe - nie wiem nawet jak się dokładnie nazywają - ale chodzi mi o takie klawisze, które stosuje się w panelach do sterowania CNC np. Sinumerik - płaskie klawisze i pokryte wszystkie jednym kawałkiem jakby plastiku, o małym skoku. Ew. czy można coś takiego samemu zrobić?
Dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam!
- Załączniki
-
- Walzendrehmaschinen-02.jpg (49.43 KiB) Przejrzano 600 razy
-
- Walzendrehmaschinen-04.jpg (45.1 KiB) Przejrzano 633 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Tylko ostrzegam że to nie będzie tanie, co do zrobienia samemu:
- drukujesz
- laminujesz
- robisz pcb z microswitchami
- nakładasz na to jakiś panel z aluminium,plastiku o grubości podstawy microswitcha, z wciętymi otworami na przyciski
- przyklejasz zalaminowaną kartkę z góry
To będzie kilkadziesiąt (kilkaset?) razy tańsze, w pełni funkcjonalne ale nie wygląda tak jak fabryczne.
- drukujesz
- laminujesz
- robisz pcb z microswitchami
- nakładasz na to jakiś panel z aluminium,plastiku o grubości podstawy microswitcha, z wciętymi otworami na przyciski
- przyklejasz zalaminowaną kartkę z góry
To będzie kilkadziesiąt (kilkaset?) razy tańsze, w pełni funkcjonalne ale nie wygląda tak jak fabryczne.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
niekonieczniezolax pisze:To będzie kilkadziesiąt (kilkaset?) razy tańsze, w pełni funkcjonalne ale nie wygląda tak jak fabryczne.
- z tworzywa wycinasz prostokąty pod klawisze, wyciety materiał zachowujesz (powiedzmy frezem 2mm).
- zamawiasz folię profesjonalnie wykonaną.
- przyklejasz panel do folii i te wycięte kawałki pod klawisze też.
- pod spodem umieszczasz płytkę z mikroswitcha-mi (jeśli tak się pisze

folia przy klawiszach działa jak membrana.
Nie jest to profesjonalne ale działa
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej