nie musisz przecież przykręcać płytki ja biorę jakąś prostą i grubą płytę którą mocuje do blatu a na to cienką taśmą dwustronna tylko przyklejam PCB więc nic się nie wygina, opory grawerowania są raczej znikome więc nic się nie przesuwa, a gdy chce już ją wyciąć przesuwam po kolei łapy żeby złapały pcb (wtedy już sobie może wyginać) i wycinam, frez jeszcze się tak nie złamałŚrednio, gdyż jak przykręcisz w narożnikach, to jeżeli ciut za mocno dociśniesz śrubami, to płytkę wygnie na środku.
W jaki sposób wykonujecie PCB
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Najbardziej rozsądnym rozwiązaniem jest docisk mocowany na wrzecionie ( tak jak w maszynach do pcb). Do wiercenia jest stopka stalowa, ale do frezowania lepsza jest z tworzywa np. teflon dodatkowo uzupełniona o szczotki i odciąg wiórów. Odciąg jest bardzo istotny dla płynnego posuwu po formatce i dodatkowo bardzo skutecznie chroni łożyska od przedwczesnego zużycia.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Ja tak mam
ale pady mają 0,9mm średnicy a otwór 0,5mm. Jak pad mam powyżej 1,1mm średnicy to efekt nie występuje, z resztą przy tych 0,9 też nie zawsze wyrywa.
Jednak ja wiercę po trawieniu a w przypadku frezowania to może najpierw powiercić a dopiero potem frezować. Nie mam doświadczenia to może głupoty piszę.

Jednak ja wiercę po trawieniu a w przypadku frezowania to może najpierw powiercić a dopiero potem frezować. Nie mam doświadczenia to może głupoty piszę.
czilałt...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
O tym właśnie rozwiązaniu pisałem wcześniej:wrzecionko . Może Wam się przyda ? Proponuję jeszcze żebyście porównali swoje posuwy z Niko65 - może tu leży przyczyna ?