rarek pisze:u mnie pracuje taki savonius zeczywiscie pracuje bezszmerowo
bedzie napedzal alternator samochodowy a napiecie bede pobieral z zaciskow przed prostownikiem mam dwa duze piece akumulacyjne i terme z woda tego roku bedzie wszystko polaczone przedstawie wyniki moich proj i prac pozdrawiam
ERNEST tak naprawde nie powiedziales do czego te moc chcesz uzyc
ja nie robilem wiatraka, jedynie nieco wspomoglem sprawe prodnicy. jest problem ze zdobyciem pradnicy do malej silowni wiatrowej, zwlaszcza z magnesami stalymi i za rozsadna cene. stad tez proby przerobki silnika na pradnice.
nie chce cie nastawiac negatywnie, ale czy nie zaduzo chcesz zasilic z alternatora?
nie lepiej cos z magnesami stalymi?
wbrew pozorom z wiaru jest dosyc ciezko uzyskac jakas sensowna moc, poza tym (zalezy duzo od miejsca) ale wiatr nie chce wiac ciagle.
jaka przekladnie planujesz zalozyc?
jesli ktos planuje budowe silowni polecam program ktory mozna znalezc na necie WIATRAK, niestety nie liczy savoniusa. zanim cokolwiek zbudujcie, pierwsze zbadajcie jakim wiatrem dysponujecie, potem policzcie jakiej wielkosci wirnik bedziecie potrzebowac do zalozonej mocy. moze nastapic pewne zdziwiemie, ale za to nie bedzie rozczarowan.