sterowniki PLC

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

qbek157
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: qbek157 » 16 cze 2011, 02:24

ja natomiast poleciłbym ci coś z oferty ICPDAS, myślę że ich sterowniki nie różnią się ani jakościa ani funkcjonalnościa od literów rynku, a ceny mają naprawdę atrakcyjne
tutaj masz stronkę dystrybutora Sterowniki PLC
Pozdrawiam

Tagi:

rozmo

Post napisał: rozmo » 26 wrz 2011, 21:55

Od kilku lat stosuje sterowniki LS. Obecnie jest nowa, bardzo funkcjonalna seria XBC. Te sterowniki są praktycznie bezawaryjne. Cena jest również na b. dobrym poziome.
Załączniki
PLC.pdf
(505.57 KiB) Pobrany 478 razy

bzyku997
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9

Post napisał: bzyku997 » 03 lis 2011, 13:14

Witam.
Zgodzę się z przedmówcami. Wszystkie sterowniki są dobre, ale sterownik sterownikowi nie równy...za to Fatek ma pewną zaletę. Soft jest za darmo, materiały i szkolenia również. Na korzyść przemawia również cena i bardzo bogata oferta modułów dodatkowych oraz niezawodne wsparcie techniczne. Sam stosuję tego rodzaju sterowniki w mniej lub bardziej zaawansowanych aplikacjach i gorąco polecam, choć na początek i bez odpowiedniego przygotowania może być ciężko. W razie czego mogę udzielić pomocy :razz:

qset
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: qset » 03 lis 2011, 23:03

Ja polecę PLC UNITRONICS. Soft polski, wiele różnych modeli i rozszerzeń. Jeżeli chodzi o programowanie to z kumplem sami gryźliśmy temat i po paru urządzeniach niema z tym problemu. A ważna rzecz mają dobry szybki serwis(nawet jak uwaliliśmy analoga to naprawili w ramach gwarancji).

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: dasza77 » 03 lis 2011, 23:51

Tak się składa, że to ja założyłem ten wątek w listopadzie - 2009 roku.
Czas szybko leci. Z moich planów (budowa termoformierki ze sterowaniem PLC) nic nie wyszło. W międzyczasie musiałem zajmować się czym innym.
Teraz do tego wracam i zamierzam przez długie jesienne i zimowe wieczory zbudować termoformierkę i sterowanie do niej na FATEK'u.
Mam kupiony moduł FBs-20MCTJ .
Wykonałem do niego prosty układ treningowy i potrzebuję troche pomocy wtedy łatwiej mi pójdzie.
Układ sterujący będzie sięskładał z kilku krańcówek na wejściach i na wyjsciach : 2 silniki, 3 cewki siłowników. Nie wiem jak zrealizować układy czasowe, tak aby można było zmieniać nastawy z jakiegoś pulpitu i był pokazywany czas na wyświetlaczu.
Marzy mi się aby dołączyć do tego ekran dotykowy jakiś Weintek .

Mam też problem z kablem łączącym Fatek z laptopem. Jest tam wtyczka RS232 - był kupowany gdy miałem laptopa z takim wyściem - teraz w nowych laptopach takich nie ma.

Chętnie skorzystam z pomocy lub podpowiedzi kolegi "bzyku997".

Może ktoś z kolegów wie gdzie mógłbym zdobyć proste , napisane ( w WinProllader ) programy celem ich przanalizowania i tym samym zdobycia doświadczenia.

Chętnie przyjmę każdą pomoc.
Ze swojej strony moge zaoferowac pomoc w obróbce plexi (cięcie laserowe, gięcie, ...)

Pozdrawiam -Darek

bzyku997

Post napisał: bzyku997 » 04 lis 2011, 00:46

Wszystko się da zrobić na tym sterowniku...tajmery...zapisy receptur w rejestrach etc...współpraca z panelem operatorskim dowolnego formatu i producenta...byle obsługiwał protokól Fatek lub Facon... Co do kabelka to stosuję poprostu sprawdzony i polecany przez dystrybutora konwerter USB...w przeciwieństwie do innych tego typu wynalazków mój działa stabilnie i nie rwie komunikacji...warunek: w tym przypadku USB jest pasywne, więc żadnych przedłużaczy, tylko konwerter wprost pod kompa...dalej kabel rs można przedłużyć nawet o 2mb. Tak się składa że mam nowiutkiego Weinteka, którego ktoś zamówił i olał temat, więc sprawa otwarta. Można jeszcze zastosować o wiele skromniejszy i tańszy panel z klawiaturą funkcyjną , albo nawet korzystać z on-line simulatora zaimplementowanego w EasyBuildera...tak też działa i przy okazji można się pobawić systemem za darmochę :grin: Co do programów...podaj teoretyczne założenia, jakiś rysunek maszyny, może być nawet odręczny, pobieżny opis działania maszyny i coś na szybko się skleci.
Pozdrawiam

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dasza77 » 06 lis 2011, 19:37

Witam ponownie.
Jak już pisałem mam już kupionego FATEK'a, więc na nim będę opierał sterowanie.
Kabelek-przejściówkę (podobno sprawdzoną) dostarczy mi w najbliższym tygodniu przedstawiciel handlowy.

Ponieważ kol. bzyku ofiarował mi pomoc w zaprogramowaniu, więc przesyłam schemat blokowy i założenia mojej termoformierki.
Na tym schemacie pominięty jest blok sterowania grzałkami pieca ( ok. 4 kW), ponieważ będzie on wykonany na gotowych termoregulatorach z czujnikami Pt100 ( 4 strefy ).
Spróbuję jeszcze narysować schemat na przekaźnikach , bo na takich sterowaniach się znam i wielokrotnie je wykonywałem w różnych maszynach (samoróbkach) - ale to później.
Na pewno go wkleję.

Może ktoś zna program (darmowy) do rysowania schematów z gotowymi elementami , bo ja używam niezastąpionego Corela.
Załączniki
schemat blokowy.pdf
Schemat blokowy mojej termoformierki
(441.24 KiB) Pobrany 308 razy

rcc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: rcc » 08 lis 2011, 21:56

Kolego,

Firma Multiprojekt prowadzi darmowe szkolenia z obsługi Fatków (tam pomogą Ci napisać Twój program). Polecam Ci kontakt do nich - na pewno dadzą Ci namiary na ich ftp-a gdzie jest taki wypas manual. Powinny tam też być proste programy przykładowe.

Co do schematów blokowych to ja używam Visio - tyle, że ono nie jest z tego co kojarzę bezpłatne.

bzyku997

Post napisał: bzyku997 » 09 lis 2011, 11:43

Pytanie odnośnie pkt. 5 .... po mojemu powinno być tak : gdy piec się cofnie i najedzie na K1 i zostanie zakończony cykl ssania a po upływie czasu T3 zostanie załączony wentylator SW...w tej chwili jest nieco inaczej. Dobrze kombinuję?

Kolego dasza77 proszę o kontakt na PW...

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dasza77 » 09 lis 2011, 12:40

Dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.
Może też tak być jak kolega pisze, chociaż z praktyki wiem, że w czasie schładzania dobrze jest aby folia nadal była podsysana (przynajmniej do połowy czasu pracy wentylatora).

W całym tym temacie chodzi mi głównie o to, abym się podciągnął w programowaniu tego sterownika tak abym sam mógł zmieniać program gdyby się okazało że dany proces nie jest prawidłowy.
Jestem na etapie tworzenia schematu przekaźnikowego ( na papierze) do tej maszyny.
Dla mnie największym problemem jest , jak rozwiązać zmiany nastaw czasowych ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”