Witam, mam pytanie czy ktoś wie dlaczego nie działają kody M59 I M58 do załączania i wyłączania sondy pomiarowej Renishaw w centrum obróbczym Cincinnati Dart 500 na sterowaniu Acramatic 2100? Po wpisaniu wyżej wymienionych kodów w MDI, i wciśnięciu Cykle Start urządzenie komunikacyjne nie wysyła do sondy pomiarowej sygnału (załącz-wyłącz).
Może ktoś posiada drabinkę PLC do tego sterowania,za udzieloną pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Kody M58 M59 Acramatic 2100
Kody M58 i M59 Acramatic 2100 nie działają
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Kody M58 M59 Acramatic 2100
Witaj. U mnie na acramaticu 2100 nie trzeba stosować żadnych M-kodów to załączania wyłączania sondy. Po wywołaniu jej z magazynu automatycznie się załącza, a gdy ją oddam to się wyłącza po ok 2min. Dodam że jeśli sonda nie jest zdefiniowana w tabeli narzędzi jako urządzenie pomiarowe to się nie załączy. Urządzenie oczywiście firmy Renishaw.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Witam,
podepnę się pod temat. Czy poza aktywną opcja "Probe" i właściwym opisaniem sondy w tabeli narzędziowej, wymagane są jeszcze jakieś dodatkowe funkcje żeby maszyna wysłała sygnał "Start" do odbiornika Renishaw? Wg schematu elektrycznego sygnał z maszyny do włączenia sondy powinien uaktywnić przekaźnik CR25, który z kolei podaje sygnał do interfesju MI12. Jednak przekaźnik ten nie jest aktywny ani przy pobieraniu sondy z magazynu ani przy wywoływaniu funkcji M59/58.
Pozdrawiam
Piotrek
podepnę się pod temat. Czy poza aktywną opcja "Probe" i właściwym opisaniem sondy w tabeli narzędziowej, wymagane są jeszcze jakieś dodatkowe funkcje żeby maszyna wysłała sygnał "Start" do odbiornika Renishaw? Wg schematu elektrycznego sygnał z maszyny do włączenia sondy powinien uaktywnić przekaźnik CR25, który z kolei podaje sygnał do interfesju MI12. Jednak przekaźnik ten nie jest aktywny ani przy pobieraniu sondy z magazynu ani przy wywoływaniu funkcji M59/58.
Pozdrawiam
Piotrek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Serdeczne dzięki za informację, ale u nas nadal nie działa.Mam jeszcze jedno pytanie gdzie ewentualnie
można zdobyć drabinkę PLC do Acramatic 2100?
Jeszcze raz dziękuję, Pozdrawiam.
można zdobyć drabinkę PLC do Acramatic 2100?
Jeszcze raz dziękuję, Pozdrawiam.