"Pneumatyczne mocowanie narzędzi"

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

"Pneumatyczne mocowanie narzędzi"

Post napisał: ONATOS » 28 paź 2015, 20:58

Witam. Poszukuję rysunków pneumatycznego urządzenia mocowania narzędzi do frezarki. Posiadam frezarkę dość wysoką i mam problem z szybką zmianą narzędzia. Może ktoś miałby na zbyciu takie urządzenie albo gdzie można go kupić ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: adam Fx » 29 paź 2015, 01:37

jaki rodzaj? spotyka się 2 rozwiązania pakiet sprężyn i siłownik- chwyt za grzybek
Podążaj tym tropem ;)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS

Post napisał: ONATOS » 29 paź 2015, 19:29

Witam. Bardziej interesuje mnie pneumatyczne mocowanie. We wrzecionie mam zamontowaną śrubę która porusza się razem z ruchem wrzeciona. Sam proces mocowania muszę wykonać przy pomocy pedału lub sterowany elektrycznie z pulpitu sterującego maszyną.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 30 paź 2015, 01:16

No to wszystkie linki dotyczą pneumatycznego mocowania i problemu ze sterowaniem pedałem cy klawiszem nie wiedzę dajesz elektrozawór i tyle. Jak masz śrubę i chcesz ją pozostawić to musisz wybrać rozwiązanie tego typu tylko je skomplikować o "zdalne sterowanie" by nie trzeba było sięgać do góry.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS

Post napisał: ONATOS » 30 paź 2015, 14:38

Witam, nie jest problemem zamontowanie elektrozaworu ale problem jest w tym że, nie wiem gdzie można kupić cały ten układ mechaniczny. Nie znam konstrukcji tego układu i nie za bardzo rozumiem w jaki sposób jest wykonane połączenie mechaniczne napędu obrotowego silnika pneumatycznego z ruchomą śrubą mocującą narzędzie. Chyba że w silniku pneumatycznym jest otwór w kształcie sześciokąta napędzający ruch obrotowy śruby i długość śruby przekracza wymiar długości wysuwu wrzeciona, aby nie było możliwości wysunięcia się jej z otworu napędu. Względnie mocowanie narzędzia można wykonać tylko w górnym położeniu wrzeciona.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2015, 01:31

Jeśli Google już przeszukałeś wpisując https://www.google.pl/search?q=Power+Dr ... 20&bih=971 to może i nawet na projekty powinieneś był trafić - To klucz udarowy odpowiedni przystosowany i ogólnie zasadę działania
ONATOS pisze:kształcie sześciokąta napędzający ruch obrotowy śruby i długość śruby przekracza wymiar długości wysuwu wrzeciona, aby nie było możliwości wysunięcia się jej z otworu napędu. Względnie mocowanie narzędzia można wykonać tylko w górnym położeniu wrzeciona.
dobrze opisujesz

chociaż to co powoduję że śruba wypycha narzędzie a nie cofa się do góry może być rozwierane inaczej chociaż jeśli stożek nie jest Mk to aż tak dużej siły nie trzeba na wypchanie i może być jak piszesz

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS

Post napisał: ONATOS » 31 paź 2015, 20:32

Ta siła wcale nie jest taka mała. Za każdym razem kiedy wybijam stożek muszę solidnie " klupnąć " żeby wyskoczył ( na pewno nie z taką siłą jak morsa, ale jednak ). Ciekawy jestem budowy oryginalnych systemów w frezarkach CNC bez banku narzędzi . Może ma kolega jakieś info na ten temat ? Jakieś rysunki czy schematy kinematyczne. Ciekawy jestem czy ktoś zastosował np. klucz elektryczny zamiast pneumatycznego. Było by prościej, bo zdobyć taki napęd jak na filmach, to raczej marzenie. A samemu "rozbebeszać" taki klucz i przerabiać wejścia zasilające to zabawa i zabierze dużo czasu, chociaż Polak potrafi :grin:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2015, 23:15

ONATOS pisze: klucz elektryczny zamiast pneumatycznego

Większość CNC nawet z ręczną wymianą ma to o czym już pisałem

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS

Post napisał: ONATOS » 31 paź 2015, 23:47

Niestety ja mam z tej mniejszości i mam problem i muszę go rozwiązać. Muszę jeszcze poszukać .Jeszcze spojrzę do dtr jak jest rozwiązane wrzeciono. Może da się przerobić .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”