Witam. Potrzebuje materiałow na temat osi przyczepy typu tandem. Zadowoli mnie jakaś dokumentacja techniczna oraz przede wszystkim obliczenia. Czy ktokolwiek spotkał się z tym tematem gdzieś? Gdzie mogę znaleźć jakieś pomoce? Ponieważ w żadnej książce nie mogłem znależć jak sie liczy oś...
Z góry dzięki za pomoc
oś przyczepy rolniczej tandem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: oś przyczepy rolniczej tandem
Przykładów jest parę, oś liczysz jak zwykła belkę, punkty podparcia są w miejscach osadzenia resorów, siły są na końcach osi ... Największy problem jest ze zdefiniowaniem wartości sił, mają wpływ na nie obciążenia dynamiczne, czasem skrajnie duże ....19MaGiK90 pisze:Ponieważ w żadnej książce nie mogłem znależć jak sie liczy oś...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
W tych czasach raczej nie. Ktoś kto produkuje na podstawie swojej dokumentacji taką oś zarabia na tym i nie ma interesu w tym by czymś takim się dzielić z z ewentualną konkurencją.19MaGiK90 pisze:A gdzieś znajde dokumentację techniczna osi?
Można samemu taką oś zaprojektować przy założeniu, że ma się widzę na ten temat, ewentualnie można poszukiwać gotowej i ja sobie pomierzyć, minus jest taki, że własności materiałowych raczej w warunkach warsztatowych już pomierzyć się nie da ...
Trzeb mieć też na uwadze to iż do roku 2013 nie ma możliwości zarejestrowania łatwo przyczepki typu SAM, każda nowa przyczepka powinna mieć homologację która kosztuje sporo ...
Jesli potrzebujesz materiałów na studia czy szkoły to proponuje szukać książek na temat konstrukcji samochodów, np p. Studzieńskiego Teoria i konstrukcja samochodów, są tam obliczenia osi samochodowych ...